Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 16:55
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Ισχυρό δολάριο και φόβοι για τη ζήτηση «πιέζουν» τον μαύρο χρυσό

Πετρέλαιο: Ισχυρό δολάριο και φόβοι για τη ζήτηση «πιέζουν» τον μαύρο χρυσό

Διολισθαίνει η τιμή του πετρελαίου, καθώς ενόψει της συνεδρίασης της Fed αυτή την εβδομάδα – η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω – και της ενίσχυσης του δολαρίου, οι φόβοι περί ύφεσης επανήλθαν στο επενδυτικό προσκήνιο.

Λίγο πριν τις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος το Brent υποχωρεί κατά 2,61% στα 88,97 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό επίσης υποχωρεί κατά περίπου 3,02% σα 82,54 δολάρια. Το δολάριο βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά, καθιστώντας το εμπόριο διυλισμένων αγαθών ακριβότερο. Παράλληλα τις επόμενες ημέρες αναμένεται μία σειρά αποφάσεων από κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, από όπου κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτές οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Οι ανησυχίες ότι μία επιβράδυνση θα μειώσει την πετρελαϊκή ζήτηση έχουν οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου κοντά στην πρώτη τριμηνιαία πτώση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Νέος στόχος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Παράλληλα, τα ΗΑΕ επισπεύδουν το σχέδιο για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η χώρα προσπαθεί να εξαντλήσει τα αποθέματα πετρελαίου της προτού ο πλανήτης στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.

Επίσης, τα ΗΑΕ προσπαθούν να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όσο οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Παρότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά του Ιουνίου, ακόμη και εάν παραμείνει γύρω στα 90 δολάρια εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

Η Abu Dhabi National Oil, η οποία παράγει σχεδόν κατά 100% το πετρέλαιο των ΗΑΟ θέλει να αυξήσει την παραγωγή στα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2025, ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν το 2030. Βέβαια, η επίτευξη αυτού του στόχου είναι εξαιρετικά δύσκολη και ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τα έξοδα ενός ήδη κοστοβόρου έργου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Κρατικοποιούνται τα γερμανικά διυλιστήρια της Rosneft

Bloomberg: Στο 80% οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη

Πώς θα μειώσετε το ενεργειακό κόστος: Τρεις κινήσεις για μεγάλη οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News