Ομόλογα: Μικρή «ανάσα» στις αποδόσεις – Σε αναμονή οι επενδυτές
Eλαφρά αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις στον «πυρήνα» του ευρώ, αντιστρέφοντας την αρχική τους πτώση, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν από τα υψηλά πολλών ετών εν μέσω των επιθετικών μηνυμάτων από αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ βλέπουν αυξημένο κίνδυνο να χρειαστεί να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο στο 2% και άνω για την τιθάσσευση του πληθωρισμού που σημαίνει ότι θα φθάσουν σε «περιοριστικό» επίπεδο, πυροδοτώντας αναπόφευκτα ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, όπως ανέφεραν πηγές.
«Η αγορά παρουσίασε αρκετή μεταβλητότηα στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να χωνεύουν αυτά που συμβαίνει με τις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ζαν, επικεφαλής του τομέα για την αγορά σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton.
H απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,66%, αφού την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε ξανά την περιοχή του 1,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, οπότε είχε κάνει άλμα στο 1,9%.
Η απόδοση του διετούς γερμανικού παρέμεινε σταθερή στο 1,306%, χωρίς να απομακρυνθεί και πολύ από το υψηλό 11 ετών, του 1,429%.
Στην αποκλιμάκωση ακολούθησε και η ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,93%, αφού αρχικά ξέφυγε και πάλι πάνω από το φράγμα του 4%, φθάνοντας έως το 4,09%, με το spread να περιορίζεται στις 228 μονάδες βάσης.
Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις πήραν επίσης μία μικρή ανάσα, με αυτή του 10ετούς να περιορίζεται ελαφρώς στο 4,18% με το spread στις 260 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 3,33%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 6 εκατ. έγιναν στη 10ετία.
Πτώση περίπου έξι μονάδων βάσης σημείωσαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών.
Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από τη συρρίκνωση του όγκου κρατικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι αναλυτές και τα αυριανά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Αύγουστο, τα οποία θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος της επόμενης επιτοκιακής αύξησης της Φέντεραλ Ριζέρβ.
moneyreview.gr