Business & Finance Τρίτη 9/08/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Έσβησαν» τα κέρδη της Δευτέρας – Απώλειες 0,6% για το Stoxx 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Έσβησαν» τα κέρδη της Δευτέρας – Απώλειες 0,6% για το Stoxx 600

Σε πτώση επέστρεψαν οι μετοχές στην Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα μεγάλα ανοίγματα εν αναμονή των αυριανών στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μία εικόνα για το πώς θα κινηθεί η Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,6%, «σβήνοντας» σχεδόν όλα τα κέρδη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, που ήταν η καλύτερη σε διάρκεια δύο περίπου εβδομάδων.

Η σημερινή πτώση καθοδηγήθηκε από τις ευαίσθητες στις επιτοκιακές αυξήσεις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου εν μέσω της νέας ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων καθώς οι συναλλασσόμενοι αύξησαν τα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ και την Φέντεραλ Ριζέρβ στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου.  

Ο μοναδικός κλάδος που κινήθηκε ανοδικά ήταν οι τράπεζες, με οριακά κέρδη 0,1%. Οι ευαίσθητοι στις προοπτικές της οικονομίας κλάδοι, όπως αυτός της εξόρυξης μετάλλων και αυτοκινήτου υποχώρησαν καθώς ήταν αυτοί που σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

«Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα παραμείνουν στα ύψη, καθώς η οικονομική επιβράδυνση, οι υποβαθμίσεις των κερδών, οι επιτοκιακές αυξήσεις από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και το ενδεχόμενο μίας ολοσχερούς διακοπής της ρωσικής ροής φυσικού αερίου τον χειμώνα βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα», αναφέρει ο Νικ Μπρουκς, επικεφαλής των οικονομικών και επενδυτικών ερευνών της ICG. 
  
Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της ελβετικής εταιρείας duty-free Dufry ενισχύθηκε 4,1%, από τη στιγμή που η κεκτημένη ταχύτητα της αύξησης των πωλήσεων συνεχίστηκε τον Ιούλιο, παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της IWG βούλιαξε 11,4%, καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της εταιρείας ενοικίασης γραφείων δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών. Να σημειωθεί ότι τα κέρδη δεύτερου τριμήνου για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων προβλέπεται να αυξηθούν 31,6% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, περισσότερο από τις εκτιμήσεις για αύξηση 28,1% μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε οριακά 0,08%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,53%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη απώλεσε 1,12% της αξίας του. Από την ευρωπεριφέρεια, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,48%, ενώ αντίθετα ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,03%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News