Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 20:31
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Με συγκρατημένη άνοδο

Wall Street: Με συγκρατημένη άνοδο

Mε άνοδο έκλεισε η Wall Street την τελευταία, μικρότερης διάρκειας, συνεδρίαση πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, καθώς οι επενδυτές ευλπιστούν ότι η συμφωνία για το Brexit και η έναρξη του εμβολιασμού θα φέρουν καλύτερες ημέρες στο μέλλον.

Παρά την άνοδο όμως, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο ράλι που είθισται να συνοδεύει τις τελευταίες συνεδριάσεις του έτους στη Wall Street, σύμφωνα με αναλυτές. Και αυτό, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ολοένα και περισσότερο μετά δε, τη νέα μετάλλαξη του ιού και οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν την προσπάθεια του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει την έκτακτη οικονομική βοήθεια προς τους Αμερικανούς από τα 600 στα 2.000 δολάρια. Η κίνηση αυτή δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν τελικά το νέο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε στο Κογκρέσο τη Δευτέρα καταφέρει τελικά να υπογραφεί σε νόμο εγείροντας ταυτόχρονα και την απειλή διακοπής λειτουργίας κάποιων κυβερνητικών υπηρεσιών. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στην όποια αρνητική εξέλιξη. 

Ο Dow Jones έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 0,27%, ο S&P 500 με 0,36%, ενώ ο Nasdaq με 0,26%.

Το βλέμμα στραμμένο στις πρώτες συνεδριάσεις του 2021

Ο S&P 500 εισέρχεται τώρα στην τελευταία εβδομάδα του έτους με κέρδη 15% για το 2020, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου ο δείκτης είναι ενισχυμένος 65%. Αυτά τα κέρδη εννεαμήνου είναι δύο φορές υψηλότερα από το μέσο όρο κερδών εννεαμήνου, του 32,2%, σε όλες τις ανοδικές αγορές από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και εφεξής. 

Η προσοχή όλων είναι τώρα επικεντρωμένη στο πώς θα κινηθεί η χρηματιστηριακή αγορά τις πρώτες ημέρες του 2021, δεδομένου ότι ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που δίδει τον τόνο για ολόκληρο το έτος. «Ανάλογα με το πώς πηγαίνει ο Ιανουάριος, θα κυμανθεί και η υπόλοιπη διάρκεια», λένε οι χρηματιστές. Ωστόσο, ο Ιανουάριος του 2021 αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολος, δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται με τους αναλυτές να αναμένουν τώρα πολύ πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας. 

Εάν πάντως η αγορά κινηθεί ανοδικά τις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του έτους, η ιστορία έχει δείξει ότι ο S&P 500 παρουσιάζει άνοδο στο 82% της χρονικής διάρκειας του έτους με μέσο όρο κερδών 12,5%, σύμφωνα με τον Σαμ Στόβαλ, στρατηγικό αναλυτή της CFRA.

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News