Ομόλογα: Κάτω από το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ με το κόστος δανεισμού στην ελληνική 10ετία να υποχωρεί κάτω από το 3% και στη γερμανική να αγγίζει χαμηλό διμήνου, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανησυχίες για ύφεση γης παγκόσμιας οικονομίας, μετά και τη νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ και την έγκριση του σχεδίου της Ε.Ε. για την χρήση φυσικού αερίου.
Με πολλές χώρες της Ε.Ε. να βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία, οι Βρυξέλλες καλούν τις χώρες μέλη να προετοιμαστούν αποθηκεύοντας αέριο σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης.
«Όλα πλέον έχουν να κάνουν με το φυσικό αέριο και αυτό προσελκύει τώρα όλη την προσοχή. Γίνεται περισσότερο από φανερό ότι το τίμημα για την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας είναι η επιβολή δελτίου στην κατανάλωση φυσικού αερίου», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Λιν Γκράχα-Τέιλορ της Radobank.
H απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,95% με το spread έναντι του γερμανικού στις 208 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 2,22%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 108 εκατ.ευρώ, με τις συναλλαγές να γίνονται σε ολόκληρη την καμπύλη των ομολόγων.
Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,36%, αφού προς στιγμή μόνο άγγιξε το χαμηλό εβδομάδας, με την πολιτική κρίση να συνεχίζει να βαραίνει την αγορά.
Η γερμανική 10ετία “είδε” την απόδοσή της να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών, στο 0,91%, με πτώση περίπου 10 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ. Το κόστος δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί 43 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2012.
Aναλυτές επισημαίνουν ότι σήμερα, μία δεκαετία ακριβώς από τότε που ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεσμεύθηκε να «κάνει ό,τι είναι εφικτό» για να σώσει το ευρώ, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα κρίση, υπό τη σκιά του υψηλού πληθωρισμού, του υψηλού ενεργειακού κόστους και της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία.
«Δέκα χρόνια σήμερα μετά την ιστορική δέσμευση του Ντράγκι, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται ξανά στην ανάγκη προστασίας από την ΕΚΤ εν μέσω πολιτικής αλλά και οικονομικής αβεβαιότητας», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής Ράινερ Γκούντερμαν της Commerzbank.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News