Business & Finance Κυριακή 10/07/2022, 16:54
ΑΓΟΡΕΣ

Cryptos: Οι επενδυτές έτοιμοι για ένα σοκ δισεκατομμυρίων

Cryptos: Οι επενδυτές έτοιμοι για ένα σοκ δισεκατομμυρίων

Μετά το ράλι των πρώτων ημερών του Ιουλίου, η αγορά κρυπτονομισμάτων φαίνεται πως δυσκολεύεται να κρατήσει τη δυναμική της, ενώ τα χειρότερα μάλλον έπονται.

Το Bitcoin ολοκλήρωσε την καλύτερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα 22.000 δολάρια στην υψηλότερη τιμή από τα μέσα Ιουνίου, προτού διολισθήσει ξανά στα 21.290 δολάρια περίπου. Αντίστοιχα το Ether, καθώς και άλλα μεγάλα κρυπτονομίσματα, όπως το BNB, το XRP, το Solana, το Cardano και το Dogecoin σημείωναν «δειλά» κέρδη μέσα στην εβδομάδα, τα οποία σταδιακά «διαγράφονται».

Ωστόσο, τώρα, αφότου ο δισεκατομμυριούχος του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, Sam Bankman –Fried προειδοποίησε για κατάρρευση της αγοράς, οι επενδυτές ετοιμάζονται για έναν «μαύρο κύκνο», όπως αποκαλείται ένα αιφνίδιο και απρόβλεπτο γεγονός που ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο την κατάσταση, καθώς bitcoin αξίας έως και 3 δισ. δολαρίων ενδέχεται να «πλημμυρίσουν» ξαφνικά την αγορά.

Καθοριστικό γεγονός

Αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας της Mt. Gox, η οποία προτού καταρρεύσει ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ανταλλαγής bitcoin, ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ετοιμάζεται να αποπληρώσει ένα μέρος των πιστωτών της. Μάλιστα, έδωσε σε πιστωτές την επιλογή να πάρουν τα χρήματα σε αμερικανικά δολάρια, Bitcoin ή Bitcoin Cash.

Ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής, έως και 150.000 bitcoin, με αξία περίπου 3 δισ. δολαρίων αυτή τη στιγμή, αναμένεται να διοχετευθούν στην αγορά. Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο επενδυτής Aaron Brown, αυτό «ενδέχεται να σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω…η υποχώρηση ενδέχεται να τρομάξει κάποιους επενδυτές και ίσως δούμε περαιτέρω διολίσθηση».

Η «βόμβα» της Mt. Gox – η οποία είχε χάσει 850.000 bitcoin το 2014 – προκάλεσε τριγμούς κατά μήκος της αγοράς. Ενδεικτικά, το 2018, όταν πουλήθηκαν περίπου 25.000 bitcoin της Mt Gox, με αξία τότε στα 260 εκατ. δολάρια, η τιμή του κρυπτονομίσματος αναρριχήθηκε στα πρωτοφανή επίπεδα των 20.000 δολαρίων και έπειτα οδήγησε σε ένα παρατεταμένο bear market που το έσπρωξε σε χαμηλά 3.000 δολαρίων.

Εάν το bitcoin καταγράψει αντίστοιχες απώλειες από το αποκορύφωμα των 69.000 δολαρίων πέρυσι, ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από τα 10.000 δολ.

Η κατάρρευση

Η κατάρρευση των 2 τρισ. δολαρίων στην αγορά κρυπτονομισμάτων πυροδοτήθηκε από την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και να βάλει τέλος στην εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, ενισχύθηκαν οι απώλειες του UST Terra και του «συγγενικού» luna, ενώ επίσης οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο άρχισαν να εμφανίζουν προβλήματα.

Πολλοί παράγοντες του κλάδου παραμένουν αισιόδοξοι παρά το ξαφνικό sell off που «διέγραψε» δισεκατομμύρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων. «Η Συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς στο τέλος του μήνα εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο γεγονός που μπορεί να φέρει διακυμάνσεις ξανά στην αγορά», δήλωσε ο Joe DiPasquale, διευθύνων σύμβουλος του hedge find κρυπτονομισμάτων BitBull Capital.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes

Διαβάστε επίσης:

Έσκασε (επιτέλους) η φούσκα των cryptos;

Οι χάκερς και τα cryptos: Πέντε φορές που οι επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους

Bitcoin: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο

Μαζικές απολύσεις στην Coinbase: Έρχεται βαρύς «χειμώνας» στα cryptos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News