Business & Finance Πέμπτη 7/07/2022, 12:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τζόνσον αποχωρεί, οι αγορές γιορτάζουν

Ο Τζόνσον αποχωρεί, οι αγορές γιορτάζουν

Ευφορία διακατέχει την βρετανική αγορά, αφότου διέρρευσε στον Τύπο ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον – μετά από το μπαράζ 50 και πλέον παραιτήσεων κυβερνητικών στελεχών – θα παραιτηθεί από τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ενδεικτικά, η στερλίνα ενισχύθηκε κατά περίπου 0,456% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 1,1975 δολάρια. Παράλληλα, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά περίπου 0,86% λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδος. Επίσης, στην αγορά ομολόγων, το βρετανικό δεκαετές άγγιξε το 2,153%.

Μετά το σκάνδαλο του partygate, αλλά και την κρίση στο κόστος ζωής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δέχεται ισχυρή πίεση να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, στην πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον, οι Torys ψήφισαν οριακά (148 υπέρ της πρότασης, 211 κατά).

Από προχθές το βράδυ όμως, η πίεση για παραίτηση του Τζόνσον έχει κλιμακωθεί, αφού το κύμα των παραιτήσεων ξεκίνησε με δύο πολύ σημαντικούς επικεφαλής, τον υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ και τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Αισιοδοξία επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ενδεχόμενη αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον ερμηνεύεται ως θετικό γεγονός. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο 1,30%, το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινείται υψηλότερα κατά 1,46%, στο 1,11% βρίσκεται αυτό στο Παρίσι και στο 1,40% του Μιλάνου. 

Ο κλάδος των πρώτων υλών έχει εκτιναχθεί κατά 5,50%, με την τιμή του χαλκού επίσης σε ράλι, στο +4% έχει σκαρφαλώσει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και στο +3,75% βρίσκεται ο κλάδος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

BBC: Παραιτείται σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον

Bye Μπόρις…;

Ο επτάψυχος πρωθυπουργός: Από μία κλωστή κρέμεται ο Τζόνσον

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News