Business & Finance Σάββατο 2/07/2022, 09:47
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Καταλύτης τα στοιχεία για την απασχόληση – Έρχεται νέα δοκιμασία;

Wall Street: Καταλύτης τα στοιχεία για την απασχόληση – Έρχεται νέα δοκιμασία;

Mε τρόμο περιμένουν οι επενδυτές το τρίτο τρίμηνο εξαιτίας των προειδοποιήσεων για επικείμενη ύφεση και αυτό καθιστά τα στοιχεία για την απασχόληση Ιουνίου που θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ την επόμενη Παρασκευή βασικότερο καταλύτη για τις αγορές σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed θα δώσουν τον τόνο στην επόμενη εβδομάδα, η οποία θα είναι πιο σύντομη λόγω της αργίας της Δευτέρας.

Τα στοιχεία για την απασχόληση αναμένεται να δείξουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στις 250.000 θέσεις εργασίας, πολύ χαμηλότερα από τις 390.000 θέσεις του Μαίου, με την ανεργία να παραμένει ωστόσο σταθερή στο 3,6%. 

«Η τάση μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερη, δεν αποκλείεται οι νέες θέσεις εργασίας να κυμαίνονται γύρω στις 150.000 έως 200.000 στο τρίτο τρίμηνο με την προοπτική να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο έως τα τέλη του έτους», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πέιτζ, επικεφαλής έρευνας μακροοικονομικών της AXA Investment Managers. 

Ένα επίπεδο γύρω στις 150.000 έως 200.000 θέσεις εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρό και πολύ κοντά στους προ της πανδημίας ρυθμούς. 

Ο Πέιτζ επικαλείται και κάποια άλλα στατιστικά που ήταν εξασθενημένα, όπως τις καταναλωτικές δαπάνες και το δείκτη μεταποίησης. 

Ο αντίκτυπος της Fed

«Εάν τα στοιχεία για την απασχόληση είναι ισχυρά και οι αξιωματούχοι της Fed φανούν το ίδιο επιθετικοί στα πρακτικά όσο είναι και στις δηλώσεις τους, τότε θεωρώ ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις στις αγορές. Αυτό θα σημάνει ότι η Fed έχει ακόμη πολλά περιθώρια για να αυξήσει τα επιτόκια», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA. 

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια επιπλέον 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συενδρίαση της στα τέλη Ιουλίου, με το μέγεθος του Σεπτεμβρίου ωστόσο να είναι ακόμη άγνωστο. Ο Πέιτζ πάντως εκτιμά ότι η Fed θα εξετάσει το μέγεθος της επιτοκιακής αύξησης του Ιουλίου πολύ περισσότερο απ΄ό,τι περιμένει η αγορά και ότι πιθανόν η κεντρική τράπεζα να καταλήξει σε μία μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των 50 μονάδων βάσης. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Fed θα γίνει πιο ευαίσθητη στην επιβράδυνση της οικονομίας. 

Αυτό που απασχολεί τις αγορές είναι ότι η οικονομία μπορεί εύκολα να διολισθήσει σε ύφεση και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί. Ένας δείκτης για το ΑΕΠ της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Ατλάντα δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο. Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο τρίμηνο στη σειρά που η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει συρρίκνωση, οπότε σημαίνει ότι έχει μπει σε ύφεση. Στο πρώτο τρίμηνο συρρικνώθηκε 1,6%. 

Πως θα κινηθεί η αγορά;

«Αυτή τη στιγμή, η αγορά προσπαθεί να σταθεροποιηθεί με τις εισροές κεφαλαίου που αναμένονται στην αρχή του νέου τριμήνου», αναφέρει ο Σκοτ Ρέντλερ, εταίρος της T3Live.com. Εάν όμως η αρχή του νέου τριμήνου και του νέου μήνα δεν συνοδευθεί από τις αναμενόμενες εισροές, αυτό θα είναι αρνητικό σημάδι για τις μετοχές, το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι έρχεται νέα δοκιμασία. 

«Είναι πολύ πιθανόν πλέον ο S&P 500 να δοκιμάσει το χαμηλό των 3.638 μονάδων με βασικό ερώτημα εάν θα πέσει ακόμη πιο χαμηλά. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν ως επόμενο σταθμό τις 3.400 μονάδες», σημειώνει ο Ρέντλερ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Το χειρότερο πρώτο εξάμηνο 53 ετών για τον S&P 500

Τεχνολογία: Για ιστορική πτώση οδεύει φέτος ο δείκτης Nasdaq 100

Αναδυόμενες αγορές: Η χειρότερη πτώση πρώτου εξαμήνου σε διάρκεια 24 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News