Business & Finance Παρασκευή 1/07/2022, 14:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αλλαγή ρότας και διολίσθηση υπό των 810 μονάδων

Χρηματιστήριο: Αλλαγή ρότας και διολίσθηση υπό των 810 μονάδων

Με άσκηση «τρόμου» μοιάζει η σημερινή πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς πλέον πλησιάζει προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Ενώ στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης κινούταν ανοδικά στη συνέχεια ακολούθησε το μοτίβο που έχει κάνει την εμφάνισή του ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα και το οποίο θέλει το ελληνικό χρηματιστήριο να κάνει μεταβολή και να περνάει σε αρνητικό έδαφος. Σήμερα, ήταν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Μαΐου που έδωσαν το σύνθημα για την αλλαγή πορείας. 

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο σε ετήσια βάση σκαρφάλωσαν στο 12%. Σε μηνιαία βάση, η μεταβολή διαμορφώθηκε στο 2,5%, μια μεταβολή που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω από το 2,8% της Εσθονίας.

Αποτέλεσμα, η κάθοδος της ελληνικής αγοράς να επεκτείνεται στις επτά από τις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, ένα πτωτικό διάστημα που συνιστά το δεύτερο μακροβιότερο για το 2022. 

Το μεγαλύτερο αρνητικό σερί περιλαμβάνει απώλειες σε οκτώ από εννέα συναπτές συνεδριάσεις και σημειώθηκε από τις 26 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου. Στο διάστημα εκείνο καταγράφηκε και το διάστημα με τις περισσότερες διαδοχικές συνεδριάσεις στις οποίες η ελληνική αγορά υποχώρησε, έξι στον αριθμό. 

Κοινό σημείο αναφοράς και για τις δύο περιπτώσεις: το Χρηματιστήριο Αθηνών διέγραφε μια πορεία ανάκαμψης και είχε καταφέρει να αγγίξει ή να ξεπεράσει τις 900 μονάδες. 

Το ενδεχόμενο να αντιδράσει για τρίτη φορά και να φθάσει τις 900 μονάδες είναι το θετικό σενάριο, ειδάλλως κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ποια θα είναι η απαισιόδοξη εκδοχή. 

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Ο Γενικός Δείκτης μετά τα κέρδη περί του 0,50%, πλέον έχει οπισθοχωρήσει και παρουσιάζει σχεδόν το ίδιο ποσοστό αρνητικής μεταβολής όμως. 

Η πτώση αυτή τον έχει φέρει στις 806,37 μονάδες, ελάχιστα βήματα πριν από το κατώφλι των 800 μονάδων.

Ο τζίρος δείχνει να ξεκολλάει από την μετριότητα των τελευταίων συνεδριάσεων διαμορφούμενος στα 33 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 10 εκατ. τεμάχια. 

Πτώση κατά σχεδόν 0,70% καταγράφει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο Mid Cap καταφέρνει να κινείται οριακά άνω του μηδενός ευρισκόμενος στο +0,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,81%.

Πιέσεις ασκούνται στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς οι απώλειές της έχουν κατέλθει υπό του -3,30% και από απόσταση ακολουθεί η μετοχή της ΔΕΗ διαγράφοντας 2%. Τιτάν, Eurobank, Jumbo, Σαράντης, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Mytilineos με πτώση μεταξύ -1,60% έως -1,12%. 

Από την άλλη η μετοχή της Coca Cola διατηρεί ατάραχη την ανοδική της πορεία με κέρδη της τάξεως του 2,16%. 

Οι σημερινές αντίρροπες κινήσεις των μετοχών των δύο πιο πολύτιμων μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει ανοίξει περαιτέρω την ψαλίδα αναφορικά με την κεφαλαιοποίησή τους σχεδόν στο 1 δισ. ευρώ. Την Coca Cola διαμορφώνεται στα 7,9 δισ. ευρώ, του ΟΤΕ στο 7,1 δισ. ευρώ. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Ανεβαίνει διαρκώς ο πληθωρισμός – Στο 12% στην Ελλάδα, 8,6% στην Ευρωζώνη

Δημόσια πρόταση για τo 100% της Byte κατέθεσε η Ideal Holdings

ΤτΕ: Πιστωτική επέκταση και ενίσχυση της κερδοφορίας οι προκλήσεις για τις τράπεζες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News