Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 17:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άνοδος μόλις 0,09% κι αυτή διά «πυρός και σιδήρου»

Χρηματιστήριο: Άνοδος μόλις 0,09% κι αυτή διά «πυρός και σιδήρου»

Τα προσχήματα κράτησε σήμερα το  Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις η αντίδραση που κατάφερε να βγάλει ήταν μια άνοδος της τάξεως μόλις του 0,09%. Και η σημερινή άνοδος για να έρθει πέρασε «διά πυρός και σιδήρου», αφού από το θετικό έδαφος που βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από την έναρξη της συνεδρίασης, γύρισε σε πτώση μετά το μεσημέρι, για να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια στην τελική ευθεία και να επιστρέψει στη θετική επικράτεια. 

Με την προαναφερόμενη άνοδο της τάξεως του 0,09% ο Γενικός Δείκτης το μόνο που πέτυσε είναι να ανέβει υψηλότερα ούτε ένα σκαλοπάτι, από τις 823,18 μονάδες στις 823,92 μονάδες. Το υψηλό ημέρας άγγιξε τις 830 μονάδες (829,87 μονάδες), με το χαμηλό να καταγράφεται στις 816,86 μονάδες. 

Ο τζίρος έφθασε μόλις στα 46,72 εκατ. ευρώ και πλέον η αποστροφή των επενδυτών προς τις ελληνικές μετοχές παίρνει διαστάσεις απαξίωσης. Από τη μεριά του ο όγκος συναλλαγών δεν έφθασε ούτε τα 14 εκατ. τεμάχια. 

Η απόλυτη μετριότητα και στους επιμέρους δείκτες: αυτός της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,32%, της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,38%. Από τη μεριά του ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε υψηλότερα σε σχέση με χθες κατά 0,36%. 

Η απόλυτη μετριότητα και στις μετοχές

Ελάχιστες ήταν οι μετοχές του FTSE Large Cap που διέφυγαν της σημερινής μετριοπάθειας είτε με θετικό, είτε με αρνητικό πρόσημο. 

Στη σωστή πλευρά και με άξια λόγου μεταβολή βρέθηκαν οι μετοχές των Mytilineos (+2,86%), Lamda (+2,68%), ΟΠΑΠ (+1,85%), Alpha Bank (+1,37%), Βιοχάλκο (+1,34%) και Εθνική (+1,05%).
Στη λάθος πλευρά οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-3,49%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,71%), Motor Oil (-1,56%), Eurobank (-1,10%) και ΑΔΜΗΕ (-1,05%).

Οι υπόλοιπες μετοχές χάθηκαν μέσα στη γενικευμένη μετριότητα. 

Οι επενδυτές φωνάζουν βροντερά «απών»

Την ώρα που στις διεθνείς αγορές έχει επανέλθει η ηρεμία μετά τις έντονες αναταράξεις που προκάλεσαν οι κεντρικές τράπεζες και οι αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν, στη Λεωφόρο Αθηνών απουσιάζουν οι επενδυτές και όσοι δηλώνουν παρόντες δεν δείχνουν διάθεση για ανοίγματα. Άλλωστε και σε διεθνές επίπεδο το αίσθημα φόβου για οικονομική ύφεση εξακολουθεί να αιωρείται στους επενδυτικούς κύκλους και όχι μόνο. 

Επί της παρούσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική αγορά έγκειται στην αποστροφή των επενδυτών προς αυτήν. Και όσο οι τζίροι θα κινούνται σε τόσο απογοητευτικά επίπεδα οι φιλοδοξίες για ανοδική κίνηση και προσπάθεια προσέγγισης των 900 μονάδων (το κλείσιμο στις 6 Ιουνίου) μοιάζουν περισσότερο ματαιόδοξες παρά ρεαλιστικές.

Ο σημερινός τζίρος στα 46,7 εκατ. ευρώ, έρχεται σε συνέχεια του χθεσινού δραματικά χαμηλού τζίρου. Τα ούτε 40 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης συνιστούν τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για την τρέχουσα χρονιά, ένας χαμηλός τζίρος που έκανε την εμφάνισή του για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας κι αυτό από μόνο του κάτι υποδεικνύει. 

Αυτή η αθρόα αποχώρηση των επενδυτών από τη Λεωφόρο Αθηνών, το μόνο που καταφέρνει είναι η ελληνική αγορά με αργά και σταθερά βήματα να οπισθοχωρεί. Φυσικά η σημερινή άνοδος είναι ανύπαρκτη σε σχέση με το σχεδόν -2,10% που άφησε παρακαταθήκη το τετραήμερο πτωτικό σερί. 

Την Πέμπτη είναι η τελευταία συνεδρίαση για τον Ιούνιο, το β΄ τρίμηνο και το α΄ εξάμηνο για το 2022. Στην τελική ευθεία για να ολοκληρωθεί το πρώτο ήμισυ για την τρέχουσα χρονιά, αυτό που αναδύεται από τη Λεωφόρο Αθηνών δεν είναι άλλο από ένα αίσθημα έντονου προβληματισμού και το ερώτημα που πλανάται είναι ένα: πού είναι οι επενδυτές. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άρειος Πάγος: Απέρριψε το αίτημα πιλοτικής δίκης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Τράπεζα Πειραιώς: Συμπεριλήφθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας FTSE4Good

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News