Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του α΄ εξαμήνου

Χρηματιστήριο: Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του α΄ εξαμήνου

Δυναμικά εισήλθε στη συνεδρίαση που ανοίγει την τρέχουσα εβδομάδα το Χρηματιστηρίου Αθηνών, μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας ολοκληρώνεται το β΄ τρίμηνο και συγχρόνως το α΄ εξάμηνο για το 2022.

Στην οικονομία της πορείας του το ελληνικό χρηματιστήριο είναι χαμένο, καθώς από την έναρξη της χρονιάς οι απώλειές του απούσης της σημερινής συνεδρίασης ανέρχονται στο -6,55% και οι επόμενες ημέρες έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου θα καθορίσουν το εύρος της φετινής υποχώρησης. 

Η σημερινή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης ενώ έκανε μια εκρηκτική εκκίνηση που τον έφερε στις 845,82 μονάδες από τις 836,23 μονάδες του κλεισίματος της Παρασκευής, στη συνέχεια κατέβασε ταχύτητα και ενισχύεται κατά 0,51% ευρισκόμενος στις 839,06 μονάδες. 

Ο τζίρος δεν μπορεί να διαφύγει της μετριότητας που τον διακρίνει το τελευταίο διάστημα διαμορφούμενος στα 5,5 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 2 εκατ. ευρώ. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης προσπαθεί να προσεγγίσει το +1%, με τον Mid Cap να κινείται χαμηλότερα με άνοδο της τάξεως του 0,24%. 

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν αναλάβει το ρόλο του οδηγού κι έτσι ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 1,59%. 

Προβάδισμα έχουν πάρει από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Εθνική στο +3,08%, την Aegean στο +2,37%, Βιοχάλκο +2,20%.

Από την άλλη, οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας κινούνται πτωτικά με αυτή της ΕΥΔΑΠ στο -2,50% και της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ στο -0,92% και -0,50% αντίστοιχα.  

Ηρεμία στις αγορές

Είναι γεγονός ότι στις αγορές ανά τον κόσμο έχει περάσει η φουρτούνα από τις σωρηδόν αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που ίσως να προσδώσει μια περαιτέρω ώθηση στην ελληνική αγορά. 

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα στους οικονομικούς κύκλους αιωρείται πλέον το φάσμα μιας ύφεσης και το φετινό καλοκαίρι αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες της Δύσης. 

Για την Ελλάδα, η τουριστική περίοδος φέρνει πάντα θετικά μηνύματα, κάτι που κατά πώς φαίνεται θα συμβεί και φέτος, αφού οι αφίξεις του Μαΐου ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, χρονιά που υπενθυμίζεται ήταν ρεκόρ για τον τουρισμό. 

Μετά την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο, αν στο δεύτερο έχει καταφέρει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ (το πιο πιθανό είναι σε πιο περιορισμένη κλίμακα), ενδεχομένως το γ΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία να καταγράψει εκ νέου έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, ωθούμενο από τα τουριστικά έσοδα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News