Business & Finance Κυριακή 26/06/2022, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι» και επιβαρύνουν τις μετοχές

Goldman Sachs: Οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι» και επιβαρύνουν τις μετοχές

Οι πρώτες ενδείξεις ότι το σφίξιμο του ζωναριού από πλευρά καταναλωτών έχουν έρθει και η τάση αυτή θα περάσει εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ο μεγαλύτερος όμως κίνδυνος για τις μετοχές είναι αν τα νοικοκυριά θα προβούν σε πωλήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τα οικονομικά των νοικοκυριών, έγραψαν την Παρασκευή οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας σε ανάλυσή τους. Επισήμαναν τη μείωση κατά 0,3% στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο και το χαμηλό ρεκόρ του καταναλωτικού κλίματος για τον Ιούνιο.

Οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης όπως οι Target και Walmart φαίνεται ότι είχαν υπερεκτιμήσει τη ζήτηση των καταναλωτών σε ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων. Έτσι επί του παρόντος προχωρούν σε εκπτώσεις σε κάποια είδη προκειμένου να αποσυμφορήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα.

«Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών συνιστά απειλή για την πορεία των μετοχών των εταιρειών με προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως και για τις μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι τιμές των μεταχειρισμένων έχουν μειωθεί κατά 6% από τον Ιανουάριο, ένδειξη ότι η ζήτηση για οχήματα συνολικά μπορεί να παραπαίει. Οι προσδοκίες για αύξηση των πωλήσεων του κλάδου κατά 13% το 2023 μοιάζουν πλέον υπέρμετρα αισιόδοξες».

Η Goldman Sachs εξακολουθεί να εκτιμάει ότι ο S&P 500 θα κλείσει το τρέχον έτος στις 4.300 μονάδες, χαμηλότερα από τις 4.650 μονάδες της εκτίμησης του Bloomberg στα μέσα Ιουνίου. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης της Wall Street έκλεισε την Παρασκευή στις 3.911,74 μονάδες. Από τις αρχές του έτους υποχωρεί σχεδόν 18%, δεχόμενος πιέσεις από παράγοντες όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.

Goldman Sachs: Οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι» και επιβαρύνουν τις μετοχές-1

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι το υψηλότερο κόστος διαβίωσης, οι διαρκώς αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων και οι αδύναμες αποδόσεις των μετοχών μπορεί να οδηγήσουν τα νοικοκυριά σε ρευστοποιήσεις σε μετοχές, κάτι που θα επιφέρει περαιτέρω πίεση σε αυτές.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση των νοικοκυριών για μετοχές παρέμεινε «παραδόξως ισχυρή» φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Καθώς τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια με μετοχές ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό και οι εταιρείες τείνουν να αγοράζουν όταν τα νοικοκυριά πωλούν, η Goldman Sachs δεν ανησυχεί τόσο για αυτούς όσο για παράγοντες που θα ασκούσαν καθοδικές πιέσεις στις μετοχές.

«Ο S&P 500 ενισχυόταν κατά 8% κατά μέσο όρο κατά στη διάρκεια των ετών από το 1950, στα οποία τα νοικοκυριά πούλησαν μετοχές πιο επιθετικά», καταλήγουν οι αναλυτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News