Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα κερδών – Στήριγμα από κλάδο χημικών και πρώτων υλών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τρίτη ημέρα κερδών – Στήριγμα από κλάδο χημικών και πρώτων υλών

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, με στήριγμα από τον κλάδο χημικών και πρώτων υλών, καθώς το απότομο sell off της προηγούμενης εβδομάδας έφερε ξανά επενδυτές στην αγορά που αγόρασαν στα χαμηλά. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,4%, αφού την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους. Ο μεταλλευτικός κλάδος κατέγραψε κέρδη 1,3%, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2021 που άγγιξε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύθηκε 1,1%, ακολουθώντας την τάση της αγοράς πετρελαίου, εν μέσω περιορισμένης προσφοράς. 

Δίδοντας σαφώς προβάδισμα στον κλάδο χημικών, ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Air Liquide ενισχύθηκε 3,1%, από τη στιγμή που πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς στον χώρο της ενέργειας με τη σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall.

Στους κερδισμένους της σημερινής συνεδρίασης και οι μετοχές στον κλάδο πολυτελών ειδών, μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Bain. Η εταιρεία συμβούλων αναμένει ότι οι πωλήσεις πολυτελών ειδών θα αυξηθούν τουλάχιστον 5% φέτος, καθώς οι καταναλωτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά ρολόγια, κοσμήματα και υποδήματα. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίες υποφώσκουν καθώς η Ένωση Βιομηχάνων στη Γερμανία προειδοποίησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση εάν η ροή ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσει εντελώς. Αντίστοιχα και η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε επιχειρήσεις της προκειμένου να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο και να αποφευχθεί νέα ενεργειακή κρίση τον χειμώνα. 

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,75%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,4% στις 7.152,05 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,6%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News