Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με άνοδο και υπερπήδηση των 830 μονάδων

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με άνοδο και υπερπήδηση των 830 μονάδων

Από εκεί που σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας κέρδη, έχοντας αφήσει πίσω του μια εβδομάδα η οποία του στοίχισε 4,31% σε απώλειες. Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο άγγιξε τις 813 μονάδες, δημιουργώντας πρόσκαιρα φόβους ότι θα μπορούσε να κατέλθει και της ζώνης των 800 μονάδων.

Η ελληνική αγορά κινείται χαμηλότερα του εκθετικού κινητού μέσου όρου στις 884,68 μονάδες, ενώ και οι 850 και 860 μονάδες που είναι τα σημεία αντίστασης βρίσκονται κι αυτά σε απόσταση.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ του +1% μια άνοδος που τον έχει φέρει υψηλότερα των 830 μονάδων και συγκεκριμένα στις 834,56 μονάδες.

Ο τζίρος έχει φθάσει τα 5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών τα 2 εκατ. τεμάχια

Στο +1% διαπραγματεύεται ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης και υψηλότερα στο +1,45% ο Mid Cap. Στο +1% και ο τραπεζικός δείκτης ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα διαγράφοντας σχεδόν 8,5%, ενώ κέρδη άνω του 2% καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης.

Οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας έχουν βγει σήμερα μπροστά. Η μετοχή της ΔΕΗ έχει υπερβεί το +3%, του ΟΤΕ παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 2,43%, ενώ στο +1,71% βρίσκεται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης ξεχωρίζει επίσης η μετοχή της Mytilineos (+1,73%) και της Alpha Bank (+1,54%).

Μόλις τρεις μετοχές υποχωρούν, αυτές των Motor Oil (-1,24%), Quest (-0,34%) και (Coca Cola).

Το σημερινό κλίμα

Το κλίμα σήμερα και στις διεθνείς αγορές είναι θετικό, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται με ήπια άνοδο.

Το «μπαράζ» των επιτοκιακών αυξήσεων την περασμένη εβδομάδα, όταν κατά σειρά προχώρησαν σε τέτοιες κινήσεις, οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας και της Βρετανίας, έφερε μεγάλη αναστάτωση στα χρηματιστήρια.

Το ελληνικό χρηματιστήριο με τις απώλειες της τάξεως του 4,31%, είχε την τρίτη χειρότερη εβδομάδα για την τρέχουσα χρονιά.

Απούσης της σημερινής συνεδρίασης, με τις απώλειες αυτές στο σύνολο του 2022 χάνει περί του 7,60%, στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του β΄ τριμήνου, αλλά και του α΄ εξαμήνου.

Οι κινήσεις των επενδυτών σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ προσεκτικές και μετρημένες, καθώς η αστάθεια στις αγορές δίνει παράγγελμα για μαζικές ρευστοποιήσεις.

Η απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και το τέλος του φθηνού χρήματος, δεν ήταν ποτέ σύμμαχος της ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών.

Τη δεδομένη στιγμή εκτός των χρηματιστηρίων, κλυδωνισμούς δέχεται και η αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις κυβερνήσεις να διαπιστώνουν πλέον ότι το κόστος του κρατικού χρέους αυξάνεται καθώς οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων έχουν πάρει την ανιούσα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News