Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 16:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Αναστροφή πορείας μετά το xθεσινό sell-off για μετοχές και ομόλογα

Ευρώπη: Αναστροφή πορείας μετά το xθεσινό sell-off για μετοχές και ομόλογα

Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούσαν την κατιούσα, σήμερα επικρατεί εντελώς διαφορετικό κλίμα. 

Στην ανακοπή αυτή της καθοδικής πορείας συνέβαλε η κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θέλοντας να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως. 

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης η οποία συγκλήθηκε μετά τις αναταράξεις στα κρατικά ομόλογα που έχουν στείλει τις αποδόσεις τους στα ύψη, η ΕΚΤ θα στρέψει προς τα ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης τις επανεπενδύσεις του προγράμματος PEPP, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα νέο μηχανισμό κατά του κατακερματισμού των αγορών. 

Μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης Πέμπτης για τερματισμό των αγορών ομολόγων την 1η Ιουλίου και αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναδύθηκε ένας προβληματισμός αναφορικά με τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής επηρεάζει περισσότερο τις χώρες με υψηλό χρέος και στο πλαίσιο αυτό στις χρηματαγορές κυριάρχησε ένας σκεπτικισμός που μεταφράστηκε σε ένα μαζικό sell-off στα κρατικά ομόλογα. 

Ωστόσο σήμερα μόνο οι αναφορές για την έκτακτη συνεδρίαση κάλμαρε τις αγορές τόσο τις χρηματιστηριακές όσο και αυτές των ομολόγων, πόσο μάλλον η ανακοίνωση που ακολούθησε. 

Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών τίτλων χρέους έχουν αποκλιμακωθεί έως σχεδόν 20 μονάδες βάσης σε σχέση με χθες. 

Η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας έχει περιορισθεί στο 4,28%, όταν χθες είχε σκαρφαλώσει στο 4,70%, με το spread έναντι του αντίστοιχου bund η απόδοση του οποίου έχει υποχωρήσει στο 1,60% να έχει διαμορφωθεί στις 268 μονάδες βάσης, από 294 μονάδες βάσεως χθες, το ευρύτερο περιθώριο σε διάστημα περισσότερο των τεσσάρων ετών. 

Με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου να έχει πέσει στο 3,89%, το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο (ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για τους επενδυτές) έχει συρρικνωθεί στις 230 μονάδες βάσης.

Η αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών μετά την κινητοποίηση της ΕΚΤ αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο ιταλικό χρηματιστήριο το οποίο ενισχύεται κατά 2,73%, όντας αυτό με την καλύτερη εικόνα σήμερα μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Πέριξ του 1,50% κινούνται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταβάλει προσπάθειες να αγγίξει το +1,60%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Άμυνα με νέο μηχανισμό, επανεπενδύσεις PEPP – Απογοήτευση στην αγορά

Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News