Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεν κράτησαν τα κέρδη – Νέα πτώση άνω του 1% εν αναμονή της Fed

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεν κράτησαν τα κέρδη – Νέα πτώση άνω του 1% εν αναμονή της Fed

Οι ευρωπαϊκές μετοχές απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους, συνεχίζοντας τις ρευστοποιήσεις για έκτη διαδοχική συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις στην αυριανή συνεδρίαση, πυροδοτώντας πιθανή ύφεση. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1,3%, μετά την πτώση 2,4% της Δευτέρας, που τον οδήγησε σε χαμηλό τριών μηνών. Τις απώλειες καθοδήγησε ο κλάδος υγείας και της βαριάς βιομηχανίας, ενώ αντίθετα οι τράπεζες ανέκαμψαν παρουσιάζοντας κέρδη 1,1%. 

Τα ραντάρ των επενδυτών είναι στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση της Fed, με πολλούς traders να αναμένουν μία αύξηση των 75 μονάδων βάσης, μετά τη νέα μεγάλη άνοδο των τιμών καταναλωτή Μαίου στις ΗΠΑ. 

Ο Μάρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, ποντάρει στις μετοχές αξίας και δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση σε μετοχές ενέργειας και στη βρετανική αγορά, που είναι περισσότερο εξαρτημένη από μετοχές αξίας. 

Μέσα στη γενικότερη δίνη των ρευστοποιήσεων, ο δείκτης STOXX 600 έχει υποχωρήσει περίπου 17% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, οδεύοντας επικίνδυνα προς bear market. 

«Εν μέσω των γενικότερων ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση, η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία, που είναι τα μέγιστα εξαρτημένη από τις εξαγωγές, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Υπάρχει δε η αίσθηση ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ακόμη ένα βαρίδι για την οικονομία της περιοχής», σημειώνει ο Ρας Μούλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,9%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με πτώση 1,2%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε έδαφος για έκτη διαδοχική συνεδρίαση και έκλεισε με μικρές απώλειες 0,25%. καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποφάσεις της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε σε ποσοστό 1,4%.

 

moneyreview.gr  

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News