Business & Finance Παρασκευή 10/06/2022, 11:41
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μαζικό κύμα φυγής των επενδυτών στον απόηχο της ΕΚΤ

Χρηματιστήριο: Μαζικό κύμα φυγής των επενδυτών στον απόηχο της ΕΚΤ

Η επιβεβαίωση της αύξησης των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει λειτουργήσει ως ομαδικό παράγγελμα στους επενδυτές, οι οποίοι μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις έχουν τραπεί σε φυγή. 

Ήδη από χθες οι ρευστοποιήσεις πρωταγωνίστησαν στην Ευρώπη τόσο στις μετοχές όσο και στα κρατικά ομόλογα, μια τάση η οποία κυριαρχεί και σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Δεν είναι μόνο η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσεως των επιτοκίων που έχουν προβληματίσει τους επενδυτικούς κύκλους, αλλά πολύ περισσότερο αυτό που άφησε να εννοηθεί η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι αν οι πληθωριστικές πιέσεις επιδεινωθούν τότε τον Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανή μια μεγαλύτερη αύξηση (είναι πλέον δεδομένο ότι τον Σεπτέμβριο θα έρθει νέα επιτοκιακή αύξηση).

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν αναμενόμενη όπως και το τέλος των αγορών ομολόγων (από 1η Ιουλίου), ωστόσο η θέση μάχης που είναι διατεθειμένη να πάρει η κεντρική τράπεζα από τη μία υποδηλώνει ότι αναμένει ο πληθωρισμός να παραμείνει στα δυσθεώρητα ύψη (πλέον η ΕΚΤ αναμένει για το 2022 να τρέξει με ρυθμό 6,8%), από την άλλη η επιθετική αύξηση των επιτοκίων καθιστά τη χρηματοδότηση πιο ακριβή,  λιγότερο ευέλικτη και κατ’ επέκταση λιγότερο ευέλικτο το οικονομικό περιβάλλον. 

Η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο 

Στη Λεωφόρο Αθηνών το αίσθημα ανασφάλειας είναι έκδηλο όπως είναι και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενώ οι τράπεζες ευνοούνται όταν τα επιτόκια είναι ψηλά, σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (στην Ευρώπη ο τραπεζικός κλάδος είναι εκ των αρνητικών πρωταγωνιστών).

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,63% και έχει υποχωρήσει στις 872,16 μονάδες σε χαμηλό από τις 24 Μαΐου. 

Με τις ρευστοποιήσεις να έχουν ανεβάσει ρυθμούς το ίδιο έχει κάνει και ο τζίρος ο οποίος άφησε πίσω του την ατονία των τελευταίων ημερών, όμως για το λάθος λόγο, διαμορφούμενος στα 17 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στα 5 εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης διαγράφει 1,81% και της Μεσαίας 1,37%. Ο τραπεζικός δείκτης από την άλλη αποδυναμώνεται κατά 2,41% όντας ο κλαδικός δείκτης με τη χειρότερη εικόνα σήμερα. 

Πειραιώς, ΔΕΗ και Quest με πτώση 3,38%, 3,15% και 3,01% παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Alpha Bank (-2,83%), ΕΥΔΑΠ (-2,63%), Εθνική (-2,51), Lamda (-2,36%), Eurobank (-2,17%), OTE (-2,14%) (Motor Oil -2,08%) και Mytilineos (-2,06%) επίσης καταγράφουν αισθητές απώλειες. 

Η μετοχή της Σαράντης κρατάει αντοχές με άνοδο 2,10%, διασώζεται και η μετοχή της Jumbo με ήπια κέρδη της τάξεως του 0,26%. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο

Πληθωρισμός: Στο 11,3% τον Μάιο – Αύξηση 172,7% στο φυσικό αέριο, 12% στα τρόφιμα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News