Business & Finance Τετάρτη 8/06/2022, 17:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υποτονική έναρξη μετά τις δηλώσεις Γέλεν

Wall Street: Υποτονική έναρξη μετά τις δηλώσεις Γέλεν

Υποτονικά και προς διαφορετικές κατευθύνσεις κινούνται οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,21%, ο S&P 500 καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του 0,10%, ενώ αντίθετη πορεία ακολουθεί ο Nasdaq σημειώνοντας άνοδο 0,27%. 

Χθες η οικονομική ηγέτιδα των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν «μη αποδεκτά επίπεδα πληθωρισμού» και γι αυτό χρειάζεται μια δημοσιονομική στάση που θα βοηθήσει στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να υπονομεύεται η οικονομία.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών πως ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών οφείλεται στο πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία. 

«Για να μετριαστούν οι πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να υπονομευθεί η ισχύς της αγοράς εργασίας, χρειάζεται μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση για να συμπληρώσει τις δράσεις νομισματικής πολιτικής της Fed», τόνισε ακόμη η Τζάνετ Γέλεν.

Προς επίρρωση των λεγόμενών της, οι τιμές του πετρελαίου έχουν ακολουθήσει εκ νέου την ανιούσα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάιο δημοσιοποιούνται την ερχόμενη Παρασκευή και αναμένονται με ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα έχουν κατεβάσει έστω και ελαφρώς ταχύτητα, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός πιθανόν τον Μάιο με το σκαρφάλωμά του σε υψηλό σχεδόν 41 ετών να έφθασε στην κορύφωσή του. 

Το αμερικανικό χρηματιστήριο από τις 20 Μαΐου έχει άνοιξει έναν ανοδικό κύκλο, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 9,2% απούσης της σημερινής συνεδρίασης. 

Εντούτοις από την αρχή του έτους έχει διαγράψει 12,7%, με τον Dow Jones να παρουσιάζει απώλειες της τάξεως του 8,7% και τον Nasdaq 22,2%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News