Business & Finance Τρίτη 7/06/2022, 16:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Λιανικό εμπόριο και ΕΚΤ συγκρατούν τα χρηματιστήρια 

Όσο πλησιάζει η ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, τόσο οι επενδυτές θα βρίσκονται σε αναβρασμό.

Ευρώπη: Λιανικό εμπόριο και ΕΚΤ συγκρατούν τα χρηματιστήρια 

Πτωτικά κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινδυνεύοντας να διαγράψουν τα κέρδη που σημείωσαν χθες, εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη. 

Παράλληλα αρνητικός πρωταγωνιστής αναδεικνύεται ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων, με τις μετοχές του να βρίσκονται εν μέσω πιέσεων μετά τις ανακοινώσεις μιας εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών αλυσίδων για την πορεία της το 2022.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,77% μετά τα κέρδη της τάξεως του 0,92% που σημείωσε χθες. 

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο διαπραγματεύονται πέριξ του -1,20%, ενώ μικρότερη είναι η πτώση που σημειώνει αυτό του Λονδίνου κατά 0,40%. 

Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,70%, δεχόμενος πλήγμα από τις ανακοινώσεις της Target, η οποία ανέφερε ότι θα αναγκασθεί να προσφέρει προϊόντα με μεγαλύτερες εκπτώσεις ενώ παράλληλα θα περιορίσει τα αποθέματά της στα μη αναγκαία προϊόντα, καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες. 

Από την άλλη όσο πλησιάζει η ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, τόσο οι επενδυτές θα βρίσκονται σε αναβρασμό. Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι πολύ πιθανό να απουσιάσει έως την ερχόμενη Πέμπτη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση.

Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης τα οποία υιοθέτησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει εξαγγείλει αύξηση των επιτοκίων και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτή θα έρθει τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προϊδεάσει για το τέλος τόσο των αγορών ομολόγων, όσο και για των αρνητικών επιτοκίων.

Οι χρηματαγορές προεξοφλούν ότι το αργότερο έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, η ΕΚΤ θα έχει εγκαταλείψει τα αρνητικά επιτόκια, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, διάστημα στο οποίο το βασικό επιτόκιο έφθασε έως το -0,50%, επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News