Business & Finance Δευτέρα 6/06/2022, 17:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ξαναβρέθηκε στις 900 μονάδες μετά από πέντε εβδομάδες 

Χρηματιστήριο: Ξαναβρέθηκε στις 900 μονάδες μετά από πέντε εβδομάδες 

Χρειάσθηκε να περάσει ένα διάστημα πέντε εβδομάδων και η «περιήγηση» σε ένα εύρος κάτι περισσότερο από 60 μονάδες για να καταφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών να επανέλθει στις 900 μονάδες. Επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του του Μαΐου και το έχασε μετά από δύο συνεδριάσεις. 

Στο διάστημα αυτό, το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε έως τις 838 μονάδες (ενδοσυνεδριακά) και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, όπου εντέλει έκλεισε στις 851,20 μονάδες το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος για το διάστημα αναφέρθηκε. 

Εκείνη η ημερομηνία σήμανε και το τέλος του καθοδικού κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς από τις 20 Μαΐου και σε 12 συνεδριάσεις καταγράφει κέρδη στις εννέα. 

Και στις τρεις συνεδριάσεις στις οποίες καταγράφηκε αρνητικό πρόσημο το ταμπλό έγραψε: -0,03%, -0,12% και -1,08% η μοναδική φορά με αισθητές απώλειες.

Από την άλλη στον ανοδικό αυτόν μικρόκυκλο, τα κέρδη αγγίζουν το 5,77%, μεγαλύτερα ακόμη και από το +4,89% που σημείωσε στο σύνολο του Απριλίου.  

Ως επί τω πλείστων με αργά αλλά σταθερά βήματα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επανέλθει στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, κάτι που το επιχείρησε τρεις φορές την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο πέρασε στιγμιαία όμως δεν κατάφερε σε καμία των περιπτώσεων να διατηρηθεί εκεί. 

Η σημερινή εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών 

Στη σημερινή συνεδρίαση το ελληνικό χρηματιστήριο φρόντισε να δώσει από την έναρξή της τα διαπιστευτήριά του. Στο αρχικό στάδιο αναρριχήθηκε έως τις 904,30 μονάδες (με το χαμηλό ημέρας να σημειώνεται στις 897,49 μονάδες), έχοντας κλείσει την Παρασκευή στις 896,89 μονάδες. 

Στη συνέχεια όσο περνούσε η ώρα κατέβαζε ταχύτητα για να κλείσει τελικά ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,38% και οριακά υψηλότερα των 900 μονάδων (900,28 μονάδες).

Η έλλειψη δυναμικής στη σημερινή συνεδρίαση δεν ήταν δυνατό να αποφευχθεί, από τη στιγμή που ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,5 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με αυτόν της περασμένης Παρασκευής που συνιστά το χαμηλότερο από τις 7 Απριλίου (ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 14,1 εκατ. ευρώ).

Η απουσία των επενδυτών για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση προβληματίζει, ειδικότερα μετά τη συμπερίληψη των μετοχών της Mytilineos και Εθνικής στον δείκτη MSCI από την 1η Ιουνίου. 

Πολλοί ήταν εκείνοι που έριζαν για την εισροή περισσοτέρων κεφαλαίων στη ελληνική χρηματαγορά (στις 31 Μαΐου σημειώθηκε ρεκόρ τζίρου 6,5 ετών με 521 εκατ. ευρώ), με την εισχώρηση των δύο αυτών μετοχών στον δείκτη MSCI Standard Greece, ωστόσο τα έως τώρα δεδομένα τους διαψεύδουν. 

Σε χαμηλές πτήσεις οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση στο +0,30% και +0,34% αντίστοιχα. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,76%, ο κλαδικός δείκτης με την καλύτερη σημερινή εικόνα ήταν αυτός των τροφίμων και ποτών παρουσιάζοντας κέρδη 2,66%. 

Η μετοχή της Coca Cola στο +2,70%, των ΕΛΠΕ στο +2,13%, της Motor Oil στο +1,63% και της ΔΕΗ στο +1,38% εκείνες που ξεχώρισαν από τον FTSE Large Cap. 

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Quest η οποία διέγραψε 2,64%, του ΑΔΜΗΕ (-1,77%), του ΟΠΑΠ (-1,74%) και της ΕΥΔΑΠ (-1,52%).

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Alpha Bank: Σύσταση αγοράς και περιθώρια ανόδου 57% από τη Deutsche Bank

Profile: Προχωράει σε split 1/2 των μετοχών – Η νέα τιμή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News