Business & Finance Τρίτη 31/05/2022, 14:06
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας παρά τον ιπτάμενο πληθωρισμό 

Χρηματιστήριο: Αναστροφή πορείας παρά τον ιπτάμενο πληθωρισμό 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Μάιο από τη Eurostat ο οποίος συνεχίζει να κινείται αχαλίνωτα, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να μαζέψει τις αρχικές του απώλειες και προσπαθεί να περάσει το μηδέν.

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση της τάξεως του 0,1% στις 890,99 μονάδες. Να σημειωθεί ότι και χθες επίσης η αντίδραση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν υποτονική, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,04%. 

Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 46 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 13 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης καταβάλει προσπάθειες να υπερβεί το μηδέν, ενώ ο Mid Cap υποχωρεί κατά 0,34%. Ο τραπεζικός δείκτης επίσης κινείται πέριξ του μηδενός, έχοντας τις μετοχές του μοιρασμένες στις δύο άκρες του ταμπλό του. 

Η άνοδος της Alpha Bank κατά 1,67% και της Πειραιώς κατά 0,13%, αντισταθμίζουν την πτώση των Εθνική και Eurobank κατά 1,78% και 0,14% αντίστοιχα. 

Από τις μετοχές του FTSE Large Cap, αυτή της Aegean καταφέρνει να διατηρείται υψηλά με κέρδη 2,75%, ενώ περίπου με το ίδιο ποσοστό κινείται η μετοχή της Σαράντης (2,71%). Αρκετά πιο πίσω η μετοχή των Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο 1,72% και 1,20% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ και Τιτάν παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα υποχωρώντας 2,21% και 2,05% έκαστη. 

Πληθωρισμός

Στο 10,7% σε ετήσια βάση εκτινάχθηκε ο εναρμονισμένος στα δεδομένα της Eurostat πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη, από 9,1% τον Απρίλιο. Εν συγκρίσει με τον Απρίλιο (σε μηνιαία βάση) οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,2%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών. Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το ΔΝΤ έχουν πρόσφατα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για το ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

Για φέτος, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6%. Αντίστοιχα, για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός συνέχισε απτόητος τις υψηλές του πτήσεις καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά από αυτό του 7,4% του Απριλίου, στο 8,1%, υψηλότερα των εκτιμήσεων για ρυθμό 7,4%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 0,8%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Πληθωρισμός 10,7% τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

Ελλάκτωρ: Επιστροφή στα κέρδη το α’ τρίμηνο του 2022

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News