Business & Finance Δευτέρα 30/05/2022, 10:43
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 120 δολάρια εν αναμονή του εμπάργκο

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 120 δολάρια εν αναμονή του εμπάργκο

Σε υψηλό διμήνου αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς αφενός η Κίνα προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, αφετέρου οι επενδυτές αναμένουν το σχέδιο της Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το Brent ξεπέρασε τα 120 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στα περίπου 119,8 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει αύξηση της τάξης του 6%, αγγίζοντας επίσης υψηλά διμήνου. Η Σαγκάη, βασικός κόμβος παραγωγής πετρελαίου, ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνιο θα επανεκκινήσει η παραγωγή, καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο κορωνοϊός είναι πλέον υπό έλεγχο.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές απέτυχαν χθες να συμφωνήσουν στο έκτο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Το αμερικανικό αργό επίσης συνέχισε την ανοδική πορεία της περασμένης εβδομάδας, ξεπερνώντας στα 116 δολάρια, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στα 115,7 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πετρελαϊκή αγορά, κινείται προς τον έκτο συναπτό μήνα αύξησης και βρίσκεται καθ’ οδόν για το μεγαλύτερο ράλι εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε περισσότερα: 

Βρυξέλλες: Πυρετός διαπραγματεύσεων ως τη Σύνοδο Κορυφής για το εμπάργκο

Συμβούλιο Κορυφής: Συμβιβασμός την τελευταία στιγμή;

Εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου: Αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News