Business & Finance Τετάρτη 25/05/2022, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά – Αναρρίχηση σε υψηλό τριών εβδομάδων 

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει ανοδικά – Αναρρίχηση σε υψηλό τριών εβδομάδων 

Από εκεί που σταμάτησε χθες συνεχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επεκτείνοντας τα κέρδη που σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση κόντρα στη γενικευμένη πτωτική τάση στις διεθνείς αγορές. 

Ωστόσο, σήμερα ανά τον κόσμο επικρατεί διαφορετικό κλίμα, καθώς τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να αφήνουν στην άκρη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ρόλο σε αυτό έχουν διαδραματίσει οι χθεσινές απόψεις που ακούστηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ σε poll του Reuters, η πλειοψηφία των μετεχόντων είναι της άποψης ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν θα υποστούν ισχυρό πλήγμα το 2022.

Στη Λεωφόρο Αθηνών, από χθες οι επενδυτές έδειξαν να μην συμμερίζονται τον προβληματισμό αυτόν κι έστω με μετρημένες κινήσεις προσέδωσαν στο ελληνικό χρηματιστήριο υποτονικά μεν κέρδη δε της τάξεως του 0,42%. 

Εντούτοις, στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινείται με ταχύτερους ρυθμούς με άνοδο 1,22%, μια άνοδος που τον έχει φέρει στις 873,97 μονάδες και σε υψηλό τριών εβδομάδων. 

Ο τζίρος συναλλαγών έχει φθάσει τα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 3 εκατ. τεμάχια.

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν πάρει μπροστά κι έτσι ο FTSE Large Cap ενισχύεται κατά 1,38%, με τον Mid Cap και σήμερα να κινείται με υποτονική άνοδο της τάξεως του 0,31%.

Με τις μετοχές των τραπεζών να κινούνται ανοδικά, ο τραπεζικός δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 1,66%. 

Jumbo (3,09%), Εθνική (2,52%), Alpha Bank (2,18%) ΟΠΑΠ (2,15%) ξεχωρίζουν.

Η μετοχή της Quest υποχωρεί κατά 0,97%, με ανεπαίσθητες απώλειες κινούνται του ΑΔΜΗΕ και της Ελλάκτωρ. 

Εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022 κάποιων εκ των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους Eurobank και Aegean), οι επενδυτές σήμερα δείχνουν διάθεση να προβούν σε πιο «θαρραλέες» κινήσεις σε σχέση με χθες. 

Παγκόσμια οικονομία

Οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. 

Ωστόσο χθες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι επενδυτές έδωσαν έναν πιο αισιόδοξο τόνο παρά το συνεχιζόμενο sell off στις μετοχές τεχνολογίας, θεωρώντας απίθανη μία μετάσταση σε γενικότερη κρίση της αγοράς. 

Η ξαφνική πτώση των μετοχών υψηλής ανάπτυξης –οι οποίες θεωρούνται υπερτιμημένες καθώς άγγιξαν ιστορικό υψηλό στα τέλη του 2021– έχει κάνει κάποια στελέχη να εκφράσουν ανησυχίες και να κάνουν λόγο για ένα καθοδηγούμενο από την τεχνολογία κραχ αντίστοιχο με την «φούσκα» του dotcom την περίοδο 1999/2000.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άλλοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες για τους επενδυτές εξακολουθούν να υπάρχουν. 

«Η κατάσταση στην αγορά δεν μοιάζει με αυτήν 20 χρόνια πριν. Κι αυτό, γιατί στο μεταξύ είδαμε να συμβαίνουν πραγματικές αλλαγές στον χώρο της λιανικής, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μία τάση που θα εξακολουθήσει να υφίσταται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Ραλφ Χέιμς.

Ενέργεια

Νέα δεδομένα έρχονται στην αγορά ενέργειας, καθώς έσοδα ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιουλίου 2022 Ιουνίου 2023 εκτιμάται ότι θα αντλήσει το Δημόσιο από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μέσω του νέου μηχανισμού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα υπερ-έσοδα των μονάδων παραγωγής που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία θα αντλούνται κατευθείαν από την «πηγή» και θα μεταφέρονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΑΠΕΕΠ) και από εκεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες θα συνεχίσουν να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορυφαίοι CEO στο Νταβός: Το τεχνολογικό sell off δεν θα οδηγήσει σε γενικό κραχ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News