Business & Finance Τρίτη 24/05/2022, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση άνω του 1% με «βαρίδι» την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε πτώση άνω του 1% με «βαρίδι» την τεχνολογία

Με πτώση έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε συγχρονισμό με τα υπόλοιπα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα Μαίου επανέφεραν στο προσκήνιο ις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομίας και για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,1% χάνοντας όλα τα κέρδη της Δευτέρας. 

Τα στοιχεία για μεταποίηση και υπηρεσίες στην Ευρωζώνη έδειξαν επιβράδυνση σε σχέση με τον Απρίλιο, με το δείκτη ΡΜΙ να υποχωρεί στο 54,9 από 55,8, καθώς οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες συγκράτησαν την αύξηση της παραγωγής στη μεταποίηση, επιτείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. 
  
H μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, παραμένει μεν στο δρόμο της ανάπτυξης, χάρη στη σταθερή ανάκαμψη του κλάδου υπηρεσιών, όμως οι προοπτικές για τη ζήτηση φαίνονται δυσοίωνες εν μέσω πληθωρισμού και διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη απώλεσε 1,8% της αξίας του.

«Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη ο κλάδος υπηρεσιών θα συνεχίσει να στηρίζεται από τους καταναλωτές…καθώς ήδη βλέπουμε την αγοραστική δύναμη να συνθλίβεται υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού», αναφέρει ο Μπερτ Κόλιτζν, κορυφαίος οικονομολόγος της ING.

Όλοι οι βασικοί κλάδοι παρουσίασαν απώλειες, με τις μετοχές εταιρειών πολυτελών ειδών και λιανεμπορίου να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση. Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, που επηρεάζεται τα μέγιστα από τις μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, υποχώρησε 1,7%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,4%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκανε τη διαφορά, καταφέρνοντας να κλείσει με μικρά κέρδη 0,06%. 

Οι μετοχές τεχνολογίας στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση 2,7% ακολουθώντας τα χνάρια της Wall Street, από τη στιγμή που ο μητρικός όμιλος της Snap, Snapchat, απηύθυνε προειδοποίηση για την πορεία των κερδών του, επηρεάζοντας σημαντικά όλες τις μετοχές των social media. Η μετοχή της Snap, που είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, απώλεσε περισσότερο από 40% της αξίας της. 

Ο STOXX 600 υποχωρεί περισσότερο από 12% από τα ιστορικά υψηλά που είχε αγγίξει στις αρχές Ιανουαρίου.  
 
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ελαφρώς η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News