Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη άνω του 1% – Επιστροφή στο ρίσκο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη άνω του 1% – Επιστροφή στο ρίσκο

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών ότι η Κίνα θα καταφέρει να ξεπεράσει την επιβράδυνση, καθώς οι αρχές χαλαρώνουν τα lockdowns, αλλά και εν μέσω των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ο δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,2%, με τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων να καθοδηγεί τα κέρδη με άνοδο 3,2%. Οι τράπεζες και η βαριά βιομηχανία ήταν επίσης μεταξύ των κλάδων που προσέφεραν στο δείκτη τη μεγαλύτερη στήριξη. 

Η τάση ανάληψης ρίσκου συνέβαλε στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, από τη στιγμή που που η Σαγκάη κατάφερε να επιτύχει το ορόσημο των τριών διαδοχικών ημερών χωρίς κανένα κρούσμα Covid-19 έξω από τις ζώνες καραντίνας, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Στο σκηνικό βοήθησαν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ που σημείωσαν άνοδο τον Απρίλιο. «Παρά την άνοδο των τιμών που βαραίνει την αγοραστική του δύναμη, ο Αμερικανός καταναλωτής φαίνεται να κρατά βιώσιμη την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει οικονομολόγος της Capital Economics.

Aπό τις μεμονωμένες μετοχές, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία ENGIE ενισχύθηκε άνω του 5%, αφού ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη πρώτου τριμήνου και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2022. Σε άνοδο άνω του 30% και η μετοχή της εταιρείας παραγωγής ενέργειας ContourGlobal, από τη στιγμή που η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου KKR συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία στην τιμή των 1,75 δισ.στερλινών. 

Από τα επιμέρους ταμπλό, ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 1,59%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 1,3%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με 0,72%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
 
   
  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News