Business & Finance Τετάρτη 14/10/2020, 17:45 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με στηρίγματα της τελευταίας στιγμής «σώθηκαν» οι 630 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με στηρίγματα της τελευταίας στιγμής «σώθηκαν» οι 630 μονάδες

Οριακά άνω του τεχνικού ορίου των 630 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος παρέμεινε εγκλωβισμένος στην αβεβαιότητα και τον γεωπολιτικό κίνδυνο, μετά και την πρόσφατη αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 0,55%, «μαζεύοντας» την έκταση της αρχικής συσσώρευσης, και διαμορφώθηκε στις 632,81 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 630 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 639 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών, παράλληλα, ανήλθε μόλις στα 33,6 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 24 εκατομμύρια τεμάχια.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε απώλειες της τάξης του 0,75%, καθώς υποχώρησε κάτω των 1.500 μονάδων, στις 1.497 μονάδες. Υψηλές ήταν οι πιέσεις και στον -πάντα εύθραυστο- τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολίσθησε άνω του 2,10% και τις 219 μονάδες. Μάλιστα, οι πιέσεις στη μετοχή της Eurobank προσέγγισαν το -3%, ενώ στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας άγγιξαν το -2%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε μείωση κατά 1,75%, ενώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς κινήθηκε ήπια πτωτικά κατά 1,26%.

Στο ταμπλό, όπου οι πωλητές είχαν τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ξεχώρισε η κάμψη στη μετοχή της Jumbo (-2,35%) και της Motor Oil (-2,50%). Κοντά στο -1% έκλεισαν και οι μετοχές των Fourlis, Viohalco, Ελλάκτορα και ΟΤΕ. Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν χειρότερη, αν προς το τέλος της ημέρας, δεν έβγαιναν μπροστά ορισμένες μεμονωμένες εισηγμένες, οι οποίες κατάφεραν να απορροφήσουν τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση των Aegean και Γρ. Σαράντη, οι οποίες παρά τις αρχές απώλειες τερμάτισαν στο +1% και +1,22%, αντίστοιχα. Από την πλευρά τους, ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development ενισχύθηκαν κατά 1,74% και κατά 1,09%, χάρη στην χθεσινή ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για το Καζίνο στο Ελληνικό.

Παρά την «άσχημη» εικόνα του Γ.Δ., πάντως, εντελώς αντίθετη είναι η κατάσταση στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, η απόδοση του 10ετούς κυμάνθηκε κάτω του 0,80% και συγκεκριμένα στο 0,78%, αποτελώντας το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Στο επίκεντρο ελληνοτουρκικά και αμερικανικές εκλογές

Οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών, όπως γίνεται αντιληπτό, έχουν «ακυρώσει» όλη την προσπάθεια της προηγούμενης εβδομάδας (+4% για τον Γ.Δ.), επιβεβαιώνοντας τον εύθραυστο χαρακτήρα του ελληνικού ταμπλό, με τους επενδυτές να «φοβούνται» την ανάληψη ρίσκου. «Οι χρηματιστηριακές αναταράξεις επανήλθαν, ακυρώνοντας τα σενάρια που συνηγορούσαν στην προσπάθεια για συναλλακτική αναβάθμιση και αναρρίχηση του Γ.Δ. προς τις 660 μονάδες υπερβαίνοντας το πολύμηνο σκηνικό συσσώρευσης. Το ενδεχόμενο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης του Γ.Δ. αναπόφευκτα επανέρχεται» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πάντως, στην καθοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς φαίνεται ότι συντελούν και εξωγενείς παράγοντες, όπως η αβεβαιότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην μεταβλητότητα των διεθνών αγορών. Άλλωστε, πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο συμβάν, το οποίο είναι αδύνατο να μην επηρεάσει και το δικό μας χρηματιστήριο, ιδίως αυτή την περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από ρηχότητα και σημαντική έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα καθορίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις οικονομικές επιπτώσεις μόνο ευοίωνες δεν φαντάζουν. Μόλις σήμερα, άλλωστε, οι κυριότεροι οικονομολόγοι της Γερμανίας προχώρησαν στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρίσκονται και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου του 2020, τα οποία θεωρούνται κρίσιμος δείκτης για τη συνολική κερδοφορία του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,06% και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,53%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 0,13% στις 370 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,08% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 0,04%.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News