Αγορές: Νέο κύμα πανικού – Σε άτακτη φυγή έχουν τραπεί οι επενδυτές
Νέο κύμα πανικού έχει κυριεύσει τους επενδυτές οι οποίοι έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή, οδηγώντας εκ νέου τις αγορές σε βύθιση. Χρηματιστήρια, πολύτιμα και βασικά μέταλλα, εμπορεύματα βρίσκονται στο κόκκινο και μόνο τα κρατικά ομόλογα να καταφέρνουν διαφύγουν από το μαζικό sell-off, δικαιολογώντας τον ρόλο τους ως ασφαλή καταφύγια σε καιρούς αναταράξων. Άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, το αμερικανικό δολάριο αποτελεί σήμερα επιλογή των επενδυτών, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του να ενισχύεται υπέρ του αμερικανικού νομίσματος και να έχει εκτιναχθεί σε υψηλό σχεδόν 20 ετών.
Ο πληθωρισμός ο οποίος συνεχίσει να ίπταται (όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία) σε συνδυασμό με τα νέα lockdowns στην Κίνα, έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες αναφορικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα ύφεση κι ενώ ακόμη οι παρενέργειες από την πανδημία δεν έχουν εξαλειφθεί. Προς επίρρωση αυτών, ήρθαν τα στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας που έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου.
Τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ο οποίος παρέμεινε σε υψηλό σχεδόν 40 ετών και επιβραδύνθηκε λιγότερο του αναμενομένου στο 8,3% από 8,5% τον Μάρτιο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 8,1%, ήταν το έναυσμα για να αρχίσει στη Wall Street ένα μαζικό sell-off. Ο τεχνολογικός Nasdaq υπέστη βαριές απώλειες της τάξεως του 3,18% και πλέον μόνο στο διάστημα του Μαΐου καταγράφει απώλειες σχεδόν 8%, ενώ πλέον από την αρχή του έτους έχει διαγράψει περισσότερο από 27%.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μένοντας πιστή στις εξαγγελίες της, έχει ανοίξει ένα νέο κύκλο στη νομισματική της πολιτική αυτόν της αύξησης των επιτοκίων, μια κίνηση που ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός την κατέστησε επιτακτικής ανάγκης. Στην τελευταία της συνεδρίαση αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, η πρώτη τέτοια επιθετική αύξηση σε 22 χρόνια.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων, όπως και ο τερματισμός των αγορών ομολόγων σηματοδοτούν το τέλος του φθηνού χρήματος, αλλά και την απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οικονομίες θα πρέπει να στηριχθούν στα πόδια τους δίχως τα δεκανίκια των κεντρικών τραπεζών, την ώρα όμως που ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να επιφέρει νέες προκλήσεις, μετά την πανδημία.
Των χθεσινών απωλειών στη Wall Street, ακολούθησαν οι βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας κι ενώ οι τιμές των εμπορευμάτων κάνουν βύθιση.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης στις ευρωπαϊκές αγορές, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της βρετανικής οικονομίας, η οποία ανέκοψε ρυθμό όπως αναμενόταν, ωστόσο περισσότερο από αυτό που είχε εκτιμηθεί. Συγκεκριμένα το βρετανικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 0,8% το α΄ τρίμηνο του 2022, από 1,2% το προηγούμενο τρίμηνο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 1%.
Τα σημερινά στοιχεία, ήρθαν να προστεθούν στα χθεσινά για τον πληθωρισμό στη Γερμανία ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό από το 1981. Χθες εξάλλου, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ αυτών και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, υπέδειξαν τον Ιούλιο ως τον χρονικό ορίζοντα για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από σχεδόν 10 χρόνια και οκτώ χρόνων με αρνητικά επιτόκια.
Με το εκρηκτικό αυτό μείγμα, οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις μετοχές, με τον Euro STOXX 600 και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι να καταγράφουν απώλειες περί του 2,30%. Μόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών καταφέρνει να περιορίζει τις απώλειές του, καθώς περί τις 12:30 υποχωρεί κατά 1,20%.
Σε κάθοδο και οι τιμές του πετρελαίου διαγράφοντας περισσότερο του 2%, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα μετά τη νέα έξαρση της πανδημίας έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο φόβους για υποχώρηση της ζήτησης.
Η Κίνα και η ζήτηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, είναι ο λόγος που οι τιμές των βασικών μετάλλων δέχονται πιέσεις, με αυτή του χαλκού να χάνει περισσότερο του 3%.
Αν υπάρχουν κερδισμένοι από τη σημερινή συνεδρίαση, είναι τα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να υποχωρούν κι άλλο μετά τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.
Επίσης, το αμερικανικό δολάριο συνεχίζει να διάγει «λαμπρές ημέρες» καθώς και σήμερα ενισχύεται έναντι των πιο ισχυρών νομισμάτων, με τον δείκτη που το μετράει έναντι έξι βασικών νομισμάτων να καταγράφει άνοδο σχεδόν 0,60% και να έχει αναρριχηθεί στο 104,46 το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002.
moneyreview.gr
Sell-off δίχως τέλος στα κρυπτονομίσματα: Κάτω από τα 27.000 δολάρια το Bitcoin
Βρετανία: Αιφνιδιαστική συρρίκνωση της οικονομίας
ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός
Wall Street: Νέο sell off στην τεχνολογία έφερε ο πληθωρισμός
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News