Σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Τι πυροδότησε το sell off
Σε χαμηλά διμήνου ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μεγαλύτερα «βαρίδια» τις μετοχές του κλάδου των ταξιδιών και της αναψυχής, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές σήκωσαν επίσης το βάρος των ανησυχιών που επικράτησαν στον επενδυτικό κόσμο.
Αφενός λόγω των παρατεταμένων lockdown στην Κίνα, αφετέρου λόγω των υψηλότατων αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,9%, σημειώνοντας την χειρότερη απόδοση από τις αρχές του Μαρτίου. Οι μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και του τομέα της αναψυχής υποχώρησαν κατά περίπου 6%.
Παράλληλα, σαρωτικές απώλειες της τάξης του 5% κατέγραψαν και οι μετοχές τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν μαζικά τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Το σερί των ρευστοποιήσεων πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα των αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων, οι οποίες σκαρφάλωσαν εν μέσω διάχυτων ανησυχιών περί επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη.
Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο κατά παράδοση ένθερμος υποστηρικτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής Όλι Ρεν δήλωσε σύμφωνος με αύξηση των επιτοκίων δανεισμού νωρίς το τρίτο τρίμηνο. Επίσης, ακολουθώντας αντίστοιχες δηλώσεις των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ τις περασμένες εβδομάδες, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν τόνισε μέσα στο σαββατοκύριακο ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια έως και τρεις φορές μέχρι το τέλος του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλες απώλειες, της τάξης του 4,4% σημειώθηκαν και στον κλάδο των μετάλλων, ακολουθώντας την βουτιά 7% στα προθεσμιακά συμβόλαια σιδηρομεταλλευμάτων της Κίνας. Τα τελευταία διολίσθησαν λόγω ανησυχιών που προέκυψαν έπειτα από την επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εξαγωγών Απριλίου.
Οι επενδυτές παράλληλα έχουν στραμμένη την προσοχή και στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές πρόκειται να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα.
Ο FTSE του Λονδίνου έκλεισε στο κόκκινο με απώλειες 2,32%, ενώ ο CAC του Παρισιού με απώλειες της τάξης του 2,75%. Ο FTSE ΜΙΒ του Μιλάνου διολίσθησε επίσης κατά 2,74%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Όλι Ρεν: Σύμφωνος με αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο
Ομόλογα: Συνεχίζεται το sell-off – Σε υψηλό 2 ετίας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News