Ομόλογα: Συνεχίζεται το sell-off – Σε υψηλό 2 ετίας η απόδοση του ελληνικού 10ετούς
Το μαζικό sell-off συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στην αγορά των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, οδηγώντας τις αποδόσεις τους σε νέα πολυετή υψηλά.
Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο από τα νέα lockdowns που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κίνα, ήρθαν να επιτείνουν οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας για αύξηση των επιτοκίων δύο με τρεις φορές μέσα στο 2022.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες ήδη κάποιες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία), είναι ο κινητήριος παράγοντας για την αθρόα αυτή αύξηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας αναρριχήθηκε έως το 3,65% σε υψηλό πέραν των δύο ετών, με άνοδο δέκα μονάδων βάσεων.
Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν οκταετίας στο 1,17%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2014, για να περιορισθεί στη συνέχεια στο 1,12%. Αποτέλεσμα το spead μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού τίτλου χρέους να ανοίξει στις 240 μονάδες βάσεως.
Σε υψηλό από τον Νοέμβριο του 2018 ανέβηκε και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου, στο 3,22%, ωστόσο και αυτή στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε στο 2,17%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφώνεται στις 205 μονάδες βάσης, το περισσότερο από τον Μάιο του 2020.
Ο Ρόμπερτ Χόλζμαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Τράπεζας της Αυστρίας, το περασμένο Σάββατο δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα χρειασθεί να αυξήσει δύο με τρεις φορές τα επιτόκια έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, προκειμένου να ανακόψει τον ιπτάμενο πληθωρισμό.
Οι δηλώσεις αυτές έφεραν νέο κύμα προβληματισμού και προκάλεσαν νέο sell-off στα κρατικά ομόλογα.
Παρά τις όλο και πιο συχνά εκκλήσεις για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάιο, οι χρηματαγορές τιμολογούνται κατά 95 μονάδες βάσης για αύξησή τους στο τέλος του 2022, όπως έχει προαναγγείλει η κεντρική τράπεζα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ρ. Χόλζμαν (ΕΚΤ): Αύξηση των επιτοκίων 2 με 3 φορές το 2022
Όλι Ρεν: Σύμφωνος με αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο
Φ. Πανέτα (ΕΚΤ): Πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο και μετά αύξηση επιτοκίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News