Οι 8 ενδείξεις που φωνάζουν «φούσκα»
Αυτό το bull market είναι ακόμα πιο τρελό από ό,τι φαίνεται, παρατηρεί το Bloomberg.
Η αξία των μετοχών διεθνώς αγγίζει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αντλήσει το ποσό ρεκόρ των 175 δισ. δολαρίων από δημόσιες εγγραφές και εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας 3 τρισ. δολαρίων διαπραγματεύονται με αρνητικές αποδόσεις. Και όλα αυτά, εν μέσω μίας πανδημίας που δεν λέει να κοπάσει, οδηγώντας σε ένα ακόμα κύμα από lockdowns που σταματούν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το bull market είναι ακόμα πιο τρελό από ό,τι φαίνεται, παρατηρεί το Bloomberg.
Καθώς οι φωνές που προειδοποιούν για μια νέα επενδυτική φούσκα ακούγονται όλο και πιο δυνατά, οι ενδείξεις που παραπέμπουν σε υπερβολική αισιοδοξία είναι σίγουρα ορατές.
Το πάρτι των IPOs
Όταν τόσο πολλές εταιρείες σπεύδουν να αντλήσουν χρήματα βάζοντας για πρώτη φορά τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, συνήθως οι αγορές βρίσκονται κοντά στο να πιάσουν «ταβάνι». Εταιρείες από την Snowflake έως την Airbnb άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 175 δισ. δολαρίων από αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) στη Wall Street φέτος. Οχήματα ειδικού σκοπού για εξαγορές, που ουσιαστικά συγκεντρώσουν χρήματα με τη μορφή «λευκής επιταγής» για να αγοράσουν ό,τι θέλουν, έχουν αντλήσει περισσότερα από 60 δισ. δολάρια φέτος. Δηλαδή περισσότερα από ό,τι σε ολόκληρη την προηγούμενη δεκαετία.
Το ράλι των μετοχών
Οι ερασιτέχνες traders της πλατφόρμας Robinhood αποτελούν τη νέα δύναμη της Wall Street, καθώς κερδοσκοπούν πάνω στα πάντα και κυνηγούν το χρηματιστηριακό ράλι μαζί με τους επαγγελματίες και τους θεσμικούς επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο S&P 500 είναι σήμερα κατά 16% ακριβότερος από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα του 2000 (δηλαδή πριν από το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας) με βάση το δείκτη των πωλήσεων/τιμή.
Η μανία με τα παράγωγα
Οι επενδυτές λιανικής «βουτούν» στο σύνθετο κόσμο των παραγώγων όπως ποτέ άλλοτε, καθώς τις τελευταίες 20 ημέρες, ο αριθμός των συμβολαίων προαίρεσης αγοράς που διαπραγματεύονται καθημερινά στα αμερικανικά χρηματιστήρια ημερησίως αγγίζει το ρεκόρ των 22 εκατομμυρίων.
Η κούρσα των συγχωνεύσεων και εξαγορών
Συνήθως, η υπερβολική αισιοδοξία των αγορών αντανακλάται στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Αυτό το τρίμηνο θα είναι το καλύτερο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2016, καθώς ανάμεσα στα μεγάλα deals που κλείστηκαν η αγορά της IHS Markit από την S&P Global και της Xilinx από την Advanced Micro Devices.
Και η Ευρώπη στη γιορτή
Η ευρωπαϊκή αγορά των IPOs είναι πάντα πολύ μικρότερη από την αμερικανική, όμως και εκεί υπάρχουν πλέον ενδείξεις μεγάλης ευφορίας. Για τις 44 επιχειρήσεις που εισήλθαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις 9 Νοεμβρίου (όταν τα νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού πυροδότησαν το χρηματιστηριακό ράλι), οι μετοχές τους σημειώνουν άνοδο 16% καρά μέσο όρο. Περίπου το 70% εξ αυτών κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του IPO.
Ανάρπαστα τα εταιρικά ομόλογα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομόλογα συνολικού ύψους 18 τρισ. δολαρίων με αρνητικές αποδόσεις αφού πλέον τα junk bonds στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται με αποδόσεις χαμηλότερες και από εκείνες που πλήρωναν νωρίτερα μέσα στη χρονιά τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Υψηλή ζήτηση και στις αναδυόμενες
Οι αναδυόμενες χώρες έχουν πουλήσει ομόλογα ύψους 730 δισ. δολαρίων σε δολάρια και σε ευρώ φέτος, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Το Bitcoin επέστρεψε
Για τη Wall Street, το γεγονός ότι το Bitcoin δίνει κέρδη 200% φέτος είναι μία ακόμα ένδειξη της παράλογης ευφορίας. «Το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι σαν ψηφιακές τουλίπες. Δεν έχουμε τρόπο να υπολογίσουμε την αξία τους», γράφει ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής Ed Yardeni. «Βλέπουμε την πορεία της τιμής του Bitcoin σαν ένα δείκτη κερδοσκοπικής υπερβολής».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News