Ομόλογα: Στο 0,82% η απόδοση στην ελληνική 10ετία – Συνεχίστηκε η μεταβλητότητα
Με αυξομειώσεις συνέχισαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις επιπτώσεις του στην οικονομία, με αφορμή το βασικό δείκτη της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες, ο οποίος εκτινάχθηκε προς στιγμή πάνω από το 2,4%, σε υψηλό 10ετίας, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ.
«Η εκτίναξη του δείκτη μας δείχνει ότι υπάρχουν ανησυχίες πως ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, αναλυτής της ING. Oικονομολόγοι που συμμετείχαν στο τελευταίο poll του Reuters προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που εκτινάχθηκε στο 7,5% το Μάρτιο, θα φθάσει στο απόγειό του εντός του δεύτερου τριμήνου.
Επίσης, τα σημερινά στοιχεία στη Βρετανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7% το Μάρτιο από το 6,2% του Φεβρουαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 1992 και πολύ υψηλότερα απ΄ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Ο δείκτης είχε φθάσει γύρω στο 2,20% λίγο πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στο 2% στις αρχές του έτους.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε αρχικά έως το 0,86% για να επιστρέψει στο 0,78%, ενώ και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η αποδοση στη 10ετία πήρε ανάσα στο 2,66%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε αυξηθεί περίπου επτά μονάδες βάσης.
Παρότι τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ ήταν υψηλότερα του αναμενομένου, έρχονται μία ημέρα αφότου τα στοιχεία για το δείκτη τιμών καταναλωτή έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου, και αυτό βοήθησε στην αποκλιμάκωση της έντασης και στη σημερινή συνεδρίαση.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 2,82% από το 2,88% ενδοσυνεδριακά με το spread στις 204 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 1,76% από 1,80% αρχικά. O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 82 εκατ.ευρώ.
Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,36% με το spread στις 159 μονάδες βάσης. Από τη δημοπρασία πενταετούς, η Ιταλία άντλησε 8 δισ.ευρώ, με το κόστος δανεισμού ωστόσο σε υψηλό πολλών ετών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News