Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 15:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια – Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο 

Ευρώπη: Απώλειες στα χρηματιστήρια – Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο 

Πτωτικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, στην έναρξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής εβδομάδας καθώς την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν αναμονή της συνεδρίασης που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να καταγράφει το ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο (7,5% τον Μάρτιο), οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής και στο πλαίσιο αυτό τα χρηματιστήρια σήμερα κινούνται πτωτικά.

Εξαίρεση το χρηματιστήριο του Παρισιού, το οποίο πηγαίνει κόντρα στο πτωτικό κλίμα καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,37%, καθώς η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι της ακροδεξιάς του αντιπάλου, Μαρίν Λεπέν, ερμηνεύεται ως θετική εξέλιξη.

Αντιθέτως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,57%, τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο παρουσιάζουν παρόμοιο ποσοστό αρνητικής μεταβολής (-0,70%), ενώ πιο ήπια είναι η πτώση του χρηματιστηρίου στο Μιλάνο της τάξεως του 0,44%. 

Ο κλάδος της τεχνολογίας δέχεται πιέσεις (-1,72%), καθώς η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ διαρκώς «φουντώνει» κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ευνοεί τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες θεωρούνται ότι ευνοούνται από ένα περιβάλλον όπου τα επιτόκια είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι χρηματαγορές αναμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ θα έρθει μέσα στο 2022, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 

Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούνται κατά 70 μονάδες βάσης για αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του 2022, έναντι 65 μονάδων βάσεων την περασμένη Παρασκευή,

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα ο κλάδος των τραπεζών να είναι από τους λίγους που σημειώνουν άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση (0,41%).

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ξεκάθαρα επωφελείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού κάτι που σημαίνει περισσότερα έσοδα στους ισολογισμούς των τραπεζών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News