Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 18:19
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 900 μονάδες με κέρδη 1,75% για την εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 900 μονάδες με κέρδη 1,75% για την εβδομάδα

Με τον πλέον ιδανικό τρόπο ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η άνοδος 1,73% το επανέφερε άνω των 900 μονάδων, σε μια εβδομάδα που παρά την έντονη μεταβλητότητα που τη χαρακτήρισε την ολοκλήρωσε με κέρδη 1,75%. Τα εβδομαδιαία αυτά κέρδη έρχονται μετά το άλμα 5,64% της περασμένης εβδομάδας, με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει θετικό πρόσημο στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Με τις προκλήσεις από το διεθνές περιβάλλον να κυριαρχούν και να επιδρούν στην ελληνική οικονομία (στο 8,9% εκτινάχθηκε ο εθνικός πληθωρισμός τον Μάρτιο), το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ανοίξει έναν ανοδικό κύκλο, μετά τον πτωτικό που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης με τα κέρδη 1,73% όπως προαναφέρθηκε σκαρφάλωσε στις 906,26 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Φεβρουαρίου. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 906,26 μονάδες και το χαμηλό στις 894,63 μονάδες στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Ο τζίρος άγγιξε τα 76 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έφθασε τα 25,4 εκατ. τεμάχια. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε πολύ κοντά στις 2.000 μονάδες (2.197,38) και με την άνοδό του της τάξεως του 1,96%, άφησε πολύ πίσω τον Δείκτη Mid Cap ο οποίος προσέθεσε 0,44%. 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +1,39%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να καταγράφει ράλι 4,26%, ακολουθούμενος από των προσωπικών ειδών και των ταξιδίων και αναψυχής οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά 3,20% και 3,14% αντίστοιχα. 

Η εικόνα των μετοχών

Η μετοχή του Τιτάνα πήρε τα πρωτεία μεταξύ αυτών του FTSE Large Cap με ράλι της τάξεως του 6,46% και ακολούθησαν  MIG, ΟΤΕ και Jumbo με κέρδη 5,26%, 4,28% και 4,12% αντίστοιχα. Εθνική και ΟΠΑΠ στο +3,68% στο +3,43%, πιο πίσω ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ με κλείσιμο στο +2,30%, 1,87% και 1,61%. 

Από το σημερινό κλίμα ευφορίας απουσιάσαν οι μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ, Aegean και ΓΕΚ Τέρνα υποχωρώντας κατά 1,22%, 0,44%, 0,74% και 0,21% αντίστοιχα.

Οι σημερινές επιδόσεις των Τιτάν και MIG της έφεραν στο «ρετιρέ» του ταμπλό, όπου όμως την πρωτοκαθεδρία είχαν οι Βιοτέρ και Μπήτρος και Βογιατζόγλου με ράλι 13,40% και 9,57% αντίστοιχα. 

Ταμείο Ανάκαμψης

Η εκταμίευση των πρώτων 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανακοινώθηκαν σήμερα τόσο κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιοχάνες Χαν, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Εποπτεία

Παράλληλα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, προανήγγειλε την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.

Όπως ανέφερε, προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση της 14ης αξιολόγησης, η οποία ωστόσο, όπως εκτίμησε, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Σημειώνεται ότι, η σχετική απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον Ιούνιο, ενώ αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από το 2019, αυτή αναμένεται να καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Πληθωρισμός 

Ωστόσο, η σημερινή ημέρα δεν είχε μόνο ευχάριστες εξελίξεις, καθώς ήρθαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο τα οποία για άλλον ένα μήνα προκαλούν τρόμο.
Ειδικότερα, στο 8,9% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο, ανεβάζοντας αισθητά ταχύτητα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε τρέξει με ρυθμό 7,2%. 

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατά 79,3% τον τελευταίο χρόνο, του φυσικού αερίου κατά 68,3% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 58,5%. Ανατιμήσεις 29% έχουν σημειωθεί στα καύσιμα και λιπαντικά, με το κόστος των μεταφορών επιβατών με αεροπλάνο να αυξάνεται κατά 26,8% και με πλοίο κατά 16%. 

Ουκρανία 

Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει το χτύπημα με πύραυλο του σιδηροδρομικού σταθμού Κραματόρσκ στην Ανατολική Ουκρανία, στον οποίο βρίσκονταν περί των 4.000 αμάχων την ώρα της επίθεσης. 

Οι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγο για την ύπαρξη 39 νεκρών και για 87 τραυματίες, ωστόσο οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Από τη μεριά της η Ρωσία αρνείται το αποτρόπαιο αυτό χτύπημα. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

Β. Ντομπρόβσκις: Εξόδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο

Έρχονται 3,6 δισ. ευρώ – Ποια προγράμματα ξεκλειδώνουν

Πληθωρισμός: Στο 8,9% τον Μάρτιο – Αύξηση 80% στο ρεύμα, 8% στα τρόφιμα

Ουκρανία: Πολύνεκρος βομβαρδισμός σε σιδηροδρομικό σταθμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News