Ομόλογα: «Διάλειμμα» στην άνοδο των αποδόσεων παρά τις νέες εκδόσεις
Σε πτώση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, μετά το sell off των δύο πρώτων ημερών της εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη νομισματική πολιτική και στις νέες εκδόσεις χρέους.
Παρά την έντονα ανοδική κεκτημένη ταχύτητα των αποδόσεων μετά από δύο ημέρες έντονων πιέσεων στις τιμές, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, η αγορά πήρε ανάσα.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,49%, ενώ και οι υπόλοιπες στις περισσότερες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ παρέμειναν στάσιμες ή αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς. Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 15 μονάδες βάσης τις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, ενώ και οι αποδόσεις των διετών και πενταετών εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 με άνοδο περίπου 25 μονάδων βάσης.
Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς πήρε μία ανάσα στο 2,72% με το spread στις 224 μονάδες βάσης, ενώ στον τίτλο με λήξη το 2026 κινήθηκε στο 1,65%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 78 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Σύμφωνα με τον Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικό αναλυτή της ING, η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ φαίνεται να ξεπερνά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις νέες ομολογιακές εκδόσεις. Σήμερα, η Ιταλία άντλησε 5 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου οκταετούς με κυμαινόμενο επιτόκιο, με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 10 δισ.ευρώ. Σε ομολογιακή έκδοση προχώρησε και η Αυστρία αντλώντας 4,5 δισ.ευρώ από έκδοση νέου 10ετούς, με τη ζήτηση να φθάνει τα 26 δισ.ευρώ. Είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς και 15ετούς από την Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος SURE κατά της ανεργίας, αντλώντας συνολικά περί τα 12 δισ.ευρώ.
Ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι το σχέδιό της για τις εκδόσεις χρέους παραμένει αμετάβλητο για το δεύτερο τρίμηνο, παρά τη μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο επικεφαλής του οργανισμού ανέφερε επίσης ότι το ύψος των γερμανικών κρατικών ομολόγων που διακρατώνται από την Ρωσία δεν είναι γνωστό.
Την ίδια στιγμή, ο Μπουβέ της ING επικαλέστηκε και τα σχόλια του Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος είπε ότι δεν θα συζητηθεί προς το παρόν το ενδεχόμενο κοινής έκδοσης ευρωομολόγων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την Ουκρανία, ως ακόμη έναν παράγοντα που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News