Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Ανάσες» με ήπια πτώση μετά το χθεσινό άλμα 5,68% 

Χρηματιστήριο: «Ανάσες» με ήπια πτώση μετά το χθεσινό άλμα 5,68% 

Υποτονικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό μετά τις χθεσινές υψηλές πτήσεις με άνοδο 5,68% που ήταν και η καλύτερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. 

Σήμερα, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κι ενώ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των ελληνικών εισηγμένων, ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα κατά 0,44%, στις 869,15, έχοντας φθάσει όμως έως τις 878,82 μονάδες (το χαμηλό ημέρας στις 867,05 μονάδες), δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να αγγίξει τις 880 μονάδες.

Ο τζίρος έχει ξεπαράσει τα 20 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών άνω των 11 εκατ. τεμαχίων και τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές στις μετοχές των τραπεζών. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,33% στις 2.096,64 μονάδες, με την εικόνα των μετοχών να παρουσιάζουν μια ανομοιόμορφη εικόνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οπισθοχωρεί με το ίδιο ποσοστό, φθάνοντας στις 623,22 μονάδες.

Πριν τη έναρξη της συνεδρίασης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων στήριξης στοχευμένα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Είναι δεδομένο ότι τα νέα αυτά μέτρα αναδύουν έναν προβληματισμό αναφορικά με τον δημοσιονομικό χώρο, καθώς κάθε μήνας που περνάει και υιοθετούνται νέα μέτρα επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με επιπλέον δαπάνες. 

Η εικόνα των μετοχών

Τα βαριά χαρτιά σήμερα «κλίνουν» προς την αρνητική «επικράτεια» του χρηματιστηριακού ταμπλό. Επί του παρόντος της τάσης αυτής διαφεύγουν οι μετοχές των MIG, Eurobank, Aegean, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, ωστόσο μόνο της πρώτης και της δεύτερης η θετική μεταβολή είναι άξια λόγου (1,70% και 1,67% αντίστοιχα).

Στην άλλη άκρη του ταμπλό τις εντονότερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Βιοχάλκο (-3,56%), καθώς με τις υπόλοιπες μετοχές τις χωρίζει σχετικά μεγάλη απόσταση.

Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank υποχωρούν κατά σχεδόν 1,35%, Mytilineos, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ καταγράφουν απώλειες πλέον του -1%. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται με ήπια πτώση της τάξεως του 0,33%, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της, με τα κέρδη της για το 2021 να ανέρχονται στα 867 εκατ. ευρώ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση τις ακόμη μεγαλύτερες απώλειες τις αντισταθμίζουν οι μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, με αυτή της FrigoGlass να συνεχίζει ακάθεκτη από εκεί που συνέχισε χθες και να εκτινάσσεται και σήμερα κατά 20%.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

ΕΤΕ: Κέρδη 867 εκατ. ευρώ το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News