Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων – Στο 0,4% της γερμανικής 10ετίας
Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τη στιγμή που οι αγορές περιμένουν και την έκβαση από τη σημερινή συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ.
«Οι αγορές εστιάζουν σε πιθανή λύση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση. Συνεπώς, η προσοχή έχει επιστρέψει στις κεντρικές τράπεζες», σημειώνειο ο Εόιν Γουόλς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της TwentyFour Asset Management. H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 6 μονάδες βάσης στο 0,38%, αφού όμως νωρίτερα είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018 στο 0,403%. Η απόδοση του διετούς, που ειναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές των επιτοκίων, ενισχύθηκε περισσότερο από έξι μονάδες βάσης στο -0,35%.
Η Γερμανία άντλησε 3,4 δισ.ευρώ από την έκδοση 10ετούς σε τιμή που συνεπάγεται επιτόκιο 0,38% έναντι 0,31% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου. Στο 2,17% εκτινάχθηκε και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Από την ευρωπεριφέρεια, η ιταλική αγορά παρουσίασε καλύτερη επίδοση, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί ελαφρώς στο 1,89% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 150 μονάδες βάσης. «Οι προσδοκίες για κοινές εκδόσεις χρέους από την Ε.Ε. προσέφεραν πρόσφατα στήριξη στις τιμές των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Ομως, η σημερινή τους επίδοση έχει να κάνει με διόρθωση μετά το πρόσφατο sell off», ανέφερε ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.
Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 30 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 1,9% μετά την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου.
Στην ελληνική αγορά ωστόσο ασκήθηκαν κάποιες ανοδικές πιέσεις, παρότι οι αποδόσεις δεν σημείωσαν αξιοσημείωτη μεταβολή. Στη 10ετία η απόδοση «τσίμπησε» στο 2,64%, ενώ στην πενταετία στο 1,46%.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να προσπαθούν να μαντέψουν τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εάν ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο ήπια στάση από πλευράς ΕΚΤ όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της. Ωστόσο, τόσο ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος όσο και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Χοακίμ Νάγκελ υποβάθμισαν τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News