Business & Finance Δευτέρα 14/03/2022, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στα ύψη ξανά οι αποδόσεις – Στο 2,68% τoυ νέου ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Στα ύψη ξανά οι αποδόσεις – Στο 2,68% τoυ νέου ελληνικού 10ετούς

Ανοδικά κινήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τις συνεδριάσεις αρκετών κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, με προεξέχουσα την Φέντεραλ Ριζέρβ, τη στιγμή που οι ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία ευνόησαν το πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. 

«Ακούμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λίγο πιο επικοδομητικές και αυτό ώθησε τους επενδυτές λίγο περισσότερο στην ανάληψη ρίσκου, όμως από την άλλη είναι και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Εάν η κατάσταση βελτιωθεί, τότε η προσοχή της αγοράς θα επιστρέψει σταθερά στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, στον πληθωρισμό και στην κλιμάκωση των αποδόσεων», αναφέρει ο Τζουστ βαν Λίντερς, στρατηγικός αναλυτής της Kempen Capital Management.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 8 μονάδες βάσης, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018, το 0,36%. Αντίστοιχα και η απόδοση του πενταετούς ενισχύθηκε 7 μονάδες βάσης, στο 0,077%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο απο τον Φεβρουάριο του 2018.  

«Οι αρνητικές αποδόσεις αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Βεβαίως, αυτό αποτελεί αρνητική έκβαση για την ευρωπεριφέρεια, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να κινδυνεύει να δοκιμάσει τις 200 μονάδες βάσης, εκτός και εάν η Ε.Ε. αποφασίσει κοινό δημοσιονομικό πρόγραμμα για να ξεπεράσει τη νέα κρίση», σημειώνουν αναλυτές της ING. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 8 μονάδες βάσης, στο 1,95% με το spread στις 158 μονάδες βάσης. Στο ίδιο μοτίβο και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους με υψηλό όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 117 εκατ.ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του Μαρτίου. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2026 επέστρεψε στην περιοχή του 1,48%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία εκτινάχθηκε στο 2,53% και 2,68% αντίστοιχα με το spread στις 234 μονάδες βάσης. 

Οι επενδυτές θεωρούν πλέον σίγουρη μία επιτοκιακή αύξηση 25 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2022 προεξοφλούν επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 170 μονάδων βάσης.

Στα ύψη και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φθάνοντας το 2,10% με άνοδο περίπου 10 μονάδων βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2019.  
  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News