Business & Finance Σάββατο 12/03/2022, 08:25
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ο Μάρτιος, ο μήνας που δοκιμάζει την «πίστη των ταύρων»

Wall Street: Ο Μάρτιος, ο μήνας που δοκιμάζει την «πίστη των ταύρων»

Δεκατρία χρόνια από τότε που οι μετοχές έφτασαν στο ναδίρ τους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και δύο χρόνια μετά την πανδημία του Covid, οι «ταύροι» των μετοχών ελπίζουν και πάλι ότι ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που η «δοκιμαζόμενη» αγορά αγγίζει και πάλι το χαμηλότερο σημείο της. 

Η πίστη τους δοκιμάζεται σκληρά.

Τα σημάδια ανθεκτικότητας εμφανίστηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες, αν και οι μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία. Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του S&P 500 από το 2020 ακολούθησε το μεγαλύτερο ράλι του και σε κάθε συνεδρίαση εκτός από τη Δευτέρα παρουσίασε τουλάχιστον μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Έτσι συνέβη αυτή την εβδομάδα, και έτσι συμβαίνει από το Μάρτιο του 2009, όταν επικράτησε η τακτική των αγορών στα χαμηλά καθώς η Fed πλημμύρισε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με χρήματα για να τερματίσει την χρηματοπιστωτική κρίση. Το αν οι ταύροι θα ανταμειφθούν για το θάρρος τους αυτή τη φορά, όταν δεν είναι πιθανή μία τέτοια βοήθεια, είναι το πιο επείγον ερώτημα στις αγορές.

«Μετά από μια μακρά περίοδο χωρίς αστάθεια, έχουμε τόση μεγάλη μεταβλητότητα», δήλωσε η Σάραχ Χάντ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου για την Alpine Woods Capital Investors. «Πρόκειται για ένα περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια».

U.S. equities retreated for a second straight week
  

Η εβδομάδα αυτή άρχισε με μία βίαιη πτώση για να ακολουθήσει η εντυπωσιακή ανάκαμψη 2,6% της Τετάρτης – 13 χρόνια από την ημέρα που η αγορά «έπιασε πάτο» μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. Η ανάκαμψη δεν διήρκεσε έως το τέλος της εβδομάδας, αφού οι μετοχές υποχώρησαν επιπλέον 1,7% για να κλείσουν την εβδομάδα με απώλειες 3%.

Ωστόσο, η πτώση των δύο εβδομάδων από τότε που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει σταματήσει τους επενδυτές από το να προσπαθούν να βάλος τέλος σε αυτή την πτώση της αγοράς. Στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 9 Μαρτίου, οι επενδυτές τοποθέτησαν 8,8 δισ.δολάρια σε αμερικανικά μετοχικά αμοιβαίο, το μεγαλύτερο ποσό σε διάρκεια μηνός, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global. Επίσης, οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές αξίας 1,7 δισ.δολαρίων στη διάρκεια της εβδομάδας έως την Πέμπτη. 

Στρατηγικοί αναλυτές και διαχιειριστές κεφαλαίου αναζητούν τώρα σημάδια προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτή η αισιοδοξία των επενδυτών θα ανταμοιφθεί, όπως συνέβη και στην τελευταία κρίση της αγοράς, δηλ. όσοι αγόρασαν το Μάρτιο του 2020 είδαν τα κέρδη τους να διπλασιάζονται σε διάστημα 16 μηνών. 

Σύμφωνα με την Leuthold Group, οι επενδυτές που αγόρασαν την ημέρα που ο S&P 500 σημείωνε πτώση 10% σε όλες τις περιπτώσεις από το 1960, είχαν κέρδη της τάξης του 81% ένα χρόνο αργότερα. 

Για να αποφύγει κάποιος τις χειρότερες ημέρες, ο Nταγκ Ράμσεϊ της Leuthold, συστήνει αγορά 25 ημέρες αφότου η αγορά εισέλθει σε διόρθωση, αποφεύγοντας έτσι τη μέγιστη πτώση του 3,6% στη διάρκεια του πρώτου μηνός. 

relates to Stock Market Bottom Slipping Away After 13 Years of Dip-Buying
Source: LeutholdSource: Bloomberg

Ακόμη μία παράμετρος είναι η ανεργία, παράγοντας που μπορεί να σε πληροφορήσει για το στάδιο του οικονομικού κύκλου. Ο Ράμσεϊ σημειώνει ότι όταν αγοράζεις στα χαμηλό είναι πιο ασφαλές να το κάνεις στην αρχή ή στο μέσον ενός κύκλου οικονομικής ανάπτυξης παρά στο ώριμο στάδιο, όπως είναι σήμερα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News