Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 14:58
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Ανέβασε ταχύτητα» με ώθηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Άλμα 3,18%

Χρηματιστήριο: «Ανέβασε ταχύτητα» με ώθηση από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Άλμα 3,18%

Με τη Μόσχα να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέβασε ταχύτητα και οδεύει για κλείσιμο της εβδομάδας με κέρδη.

Μιας εβδομάδας στην οποία σημειωτέον στις δύο από τις τέσσερις συνεδριάσεις της (το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό στην αργία της Καθαράς Δευτέρας), οι συνολικές απώλειες έφθασαν στο 6,27%.

Ο Γενικός Δείκτης περί τις 14:30 ώρα Ελλάδος, έφθασε μια ανάσα από το +4%, ενώ στη συνέχεια καταγράφει άνοδο 3,18 και έχει αναρριχηθεί στις 829 μονάδες, 10 μονάδες υψηλότερα από τις 421 μονάδες, επίπεδο στο οποίο ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα. 

Ενδεικτικό της σημερινής πορείας του ΓΔ είναι το όριο διακύμανσής του, με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στις 807,15 μονάδες και το υψηλό στις 836,86 μονάδες. 

Ο τζίρος έχει υπερβεί τα 72 εκατ. ευρώ και κατά πως δείχνει η εξέλιξη της συνεδρίασης θα ξεπεράσει και σήμερα στο τέλος της τα 100 εκατ. ευρώ. Ο όγκος των συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 38 εκατ. τεμάχια, με την πλειοψηφία εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές σε μετοχές των τραπεζών, της MIG και του ΟΤΕ. 

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης καμία δεν βρίσκεται υπό του μηδενός κι έτσι ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 3,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει εκτιναχθεί κατά 6,55%. 

Η μετοχή που διαπρέπει σήμερα είναι αυτή της Eurobank με άλμα άνω του 12%, ,0 που ανακοίνωσε για το σύνολο του 2021 με τα καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη στα 424 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο δείκτης NPEs, υποχώρησε στο 6,8% και γίνεται η πρώτη ελληνική τράπεζα που καταφέρνει να φέρει σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη αυτό.

Στα υψηλότερα σκαλοπάτια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται οι μετοχές των υπολοίπων συστημικών τραπεζών με την εικόνα τους να έχει ως εξής:

  • Alpha Bank 6,44% 1,0655 ευρώ 
  • Eurobank 12,09% 0,9326 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 6,34% 2,8500 ευρώ   
  • Πειραιώς 6,14% 1,2960 ευρώ

Σε ράλι και η μετοχή της Coca Cola υπερπηδώντας το +5%, με τις μοναδικές μετοχές που παρουσιάζουν κέρδη λιγότερα του 2% να είναι αυτές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Jumbo. 

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν της Ρωσίας και Ζελένσκι της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτή η συνάντηση να έχει αποτελέσματα, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι δυνατό», είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι μια τέτοια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Οι δηλώσεις αυτές έφεραν έναν άνεμο αισιοδοξίας στις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχουν επίσης ανεβάσει στροφές. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Καθαρά κέρδη 424 εκατ. ευρώ το 2021 – Στο 6,8% ο δείκτης NPEs

Θετική η Μόσχα σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News