Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 17:41
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ηχηρό «ριμπάουντ» με κέρδη 4,22% και έναυσμα από την Ουκρανία

Χρηματιστήριο: Ηχηρό «ριμπάουντ» με κέρδη 4,22% και έναυσμα από την Ουκρανία

Η επενδυτική φρενίτιδα που κατέλαβε σήμερα τις αγορές μετά τη νότα αισιοδοξίας που διαφάνηκε από την Ουκρανία, ήταν χαρακτηριστικό που διέκρινε τη συνεδρίαση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο από την έναρξη δεν άφησε καμιά αμφιβολία για το πώς θα κινηθεί σήμερα. 

Ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο διέγραψε τις χθεσινές απώλειες 3,90%, αλλά έκλεισε και υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και τις 421, καθώς η άνοδος της τάξεως του 4,22% τον έφερε στις 822,97 μονάδες.  

Με το χαμηλό ημέρας να καταγράφεται στο άνοιγμα στις 797,97 μονάδες και το υψηλό ημέρας στις 827,11 μονάδες, ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος σχεδόν 30 μονάδων.

Ο τζίρος κινήθηκε και σήμερα σε υψηλά επίπεδα στα 111,66 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνάει τα 47 εκατ. μετοχές, και τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν συναλλαγές σε τράπεζες, όπου γι άλλη μια συνεδρίαση καταγράφηκε η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα. 

Άλλωστε οι μετοχές των τραπεζικών μετοχών πραγματοποίησαν άλμα σήμερα και συνεπακόλουθα ο τραπεζικός κλάδος ήταν εκείνος με την καλύτερη σημερινή εικόνα, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με ράλι της τάξεως του +7,91%, φθάνοντας στις 558,74 μονάδες.

Πιο αναλυτικά η εικόνα των τραπεζικών μετοχών έχει ως εξής:

  • Alpha Bank 10,27% 1,0740 ευρώ 
  • Eurobank 8,71% 0,8588 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 8,05% 2,8740 ευρώ   
  • Πειραιώς 9,32% 1,2900 ευρώ

Ξεχώρισαν επίσης οι μετοχές των MIG, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Coca Cola με άλμα επίσης 7,17%, 6,81%, 6,39% και 5,12%. Χαμηλότερα με κέρδη μεταξύ 4,50% και 4,34% βρέθηκαν Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ και ακολούθησαν οι Aegean και ΕΥΔΑΠ με άνοδο 3,82% και 3,48% αντίστοιχα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία μετοχή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν βρέθηκε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης σε αρνητικό έδαφος και κάπως έτσι ο FTSE 25 ενισχύθηκε σήμερα κατά 4,51%. 

Στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι επικρατεί ντελίριο, καθώς τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι έχουν υπερβεί το +6%, ενώ αυτό του Μιλάνου ενισχύεται κατά 5,80%. Με κέρδη που προσεγγίζουν το +3% κινούνται και οι S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 630 μονάδες. 

Μπορεί χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να ανακοίνωσε εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, ωστόσο οι σημερινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών έφεραν έναν άνεμο αισιοδοξίας αναφορικά με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. 

Όπως δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία και δεν θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας. 

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στον επόμενο γύρο συνομιλιών με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας συνεχίζεται βάσει του σχεδίου.

Από τη μεριά της η Ουκρανία διά στόματος του αναπληρωτή επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Ιχόρ Ζόβκα, δήλωσε διατεθειμένη να συζητήσει την υιοθέτηση του ουδέτερου καθεστώτος αρκεί να υπάρξουν εξασφαλίσεις για την ασφάλειά της.

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέο πακέτο στήριξης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, βοήθησε ούτως ώστε να εγκαθιδρυθεί περεταίρω το σημερινό θετικό κλίμα, σε μια ημέρα πάντως που η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Το επόμενο δεκαήμερο νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

Βενζίνη: «Καίει» η τιμή – Φόβοι για «σκαρφάλωμα» στα 2,5 ευρώ το λίτρο

Coca Cola 3Ε: Τι απαντάει για την απόφαση της μητρικής να αναστείλει τις δραστηριότητες στη Ρωσία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News