Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 15:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ το ρούβλι – Σε ιστορικό υψηλό τα CDS 

Ρωσία: Νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ το ρούβλι – Σε ιστορικό υψηλό τα CDS 

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ διολίσθησε σήμερα Τετάρτη το ρωσικό ρούβλι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση της Ρωσίας για να προστατέψει την οικονομία της και το εθνικό της νόμισμα. 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές όχι μόνο εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, αλλά πλέον έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν για μια πιθανή χρεοκοπία, καθώς σήμερα τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) σημείωσαν ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Στην επιστροφή του στις διαπραγματεύσεις μετά την αναστολή δύο ημερών από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το ρούβλι σήμερα κατρακύλησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου στο 120,83, για να μαζέψει στη συνέχεια μέρος των απωλειών και την ισοτιμία να κινείται πέριξ της ζώνης του 116,95.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ έφθασε το ρούβλι έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να φθάνει έως το 131, πριν μαζέψει επίσης στη συνέχεια μέρος των απωλειών και περιορισθεί στο 119,5. 

Οι κυρώσεις της Δύσης είναι δεδομένο ότι δεν θα αφήσουν το ρούβλι να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, όπως επισημαίνει επικεφαλής για τις παγκόσμιες αγορές στην ING, Κρις Τέρνερ. 

Παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 9.5% στο 20% και τα μέτρα στήριξης του Κρεμλίνου, τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας απομακρύνονται από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ το ρούβλι έχει απωλέσει σχεδόν το 30% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

Την ίδια ώρα τα πενταετή CDS, ανήλθαν σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 2.905 βάσεις, δείγμα του ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ρωσική οικονομία δεν θα αντέξει υπό το βάρος των κυρώσεων της Δύσης.

moneyreview.gr με πληροφοφίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Fitch: Έρχεται χρεοκοπία της Ρωσίας

Αναστέλλεται η πώληση ξένων νομισμάτων στη Ρωσία

Ρωσία: Και νέα υποβάθμιση από Moody’s – Προειδοποιεί για χρεοκοπία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News