Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 08:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ρωσία: Στα 140 δισ. δολάρια ανέρχονται οι επενδύσεις σε κινεζικά ομόλογα

Ρωσία: Στα 140 δισ. δολάρια ανέρχονται οι επενδύσεις σε κινεζικά ομόλογα

Στα 140 δισ. δολάρια υπολογίζουν οι αναλυτές της υπολόγισαν οι αναλυτές της ANZ Research ότι ανέρχονται οι επενδύσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και του κρατικού ταμείου επενδύσεων σε κινεζικά ομόλογα, ένα ποσό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο των διαθέσιμων κινεζικών τίτλων στις διεθνείς αγορές. 

Οι οικονομολόγοι και αναλυτές στρατηγικής της ANZ εκτιμούν ότι η αξία των ομολόγων σε γιουάν της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και του Ρωσικού Εθνικού Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας ανέρχεται σε 80 δισ. δολάρια και 60 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Οι ξένες τοποθετήσεις στη διατραπεζική αγορά ομολόγων της Κίνας ανήλθαν συνολικά σε 4,07 τρισ. γιουάν (644,13 δισ. δολάρια) στα τέλη Ιανουαρίου, ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το γιουάν αντιπροσώπευε το 13,1% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο του 2021, σε σύγκριση με μόλις 0,1% τον Ιούνιο του 2017. Την ίδια ώρα οι διακρατήσεις σε δολάρια συρρικνώθηκαν στο 16,4%, από 46,3%.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι επενδύσεις αυτές ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τη Ρωσία, από τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες επιβλήθηκαν ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. 

Ενόψει αυτών των κυρώσεων, οι ρωσικές εταιρείες αναζητούν λύσεις με τους συμμάχους της Ρωσίας στις αναδυόμενες αγορές και ιδιαιτέρως με την Κίνα.

Η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν και το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας (CIPS) για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων του αποκλεισμού ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, η παρούσα κρίση είναι απίθανο να ενθαρρύνει σημαντικά τη χρήση του γιουάν, σύμφωνα με την ΑΝΖ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News