Business & Finance Δευτέρα 28/02/2022, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

MSCI: Θέμα χρόνου η διαγραφή όλων των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες

Μετά τις κυρώσεις της Δύσης

MSCI: Θέμα χρόνου η διαγραφή όλων των ρωσικών μετοχών από τους δείκτες

«Mη επενδύσιμες» είναι πλέον οι ρωσικές μετοχές, μετά τις διαδοχικές κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ως απόρροια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έξοδος όλων των ρωσικών εισηγμένων επιχειρήσεων από τους δείκτες του MSCI. 

«Δεν θα είχε νόημα να συνεχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε ρωσικές μετοχές, εφόσον οι πελάτες μας και οι επενδυτές δεν μπορούν να τις κινούν στην αγορά» δήλωσε στο Reuters ο Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής αναλυτής του MSCI. 

Και πρόσθεσε: «Είναι εμφανές σε όλους ότι η ρωσική αγορά είναι πολύ δύσκολο να εμπορευθεί και ουσιαστικά, σήμερα είναι μη επενδύσιμη”. 

Τόνισε δε, ότι ο MSCI θα ξεκινήσει άμεσα διαβουλεύσεις με τους επενδυτές, με αντικείμενο την έξοδο των ρωσικών μετοχών. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, όπως διαβεβαίωσε. 

Ας σημειωθεί ότι ο ρωσικός δείκτης έχει στάθμιση 3,24% στον δείκτη αναδυόμενων αγορών και 30 μονάδων βάσης στον παγκόσμιο δείκτη. 

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται σε συνέχεια της απόφασης της Δύσης να αποκλείσει τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT αλλά και να «παγώσει» τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ρωσικό νόμισμα να κατρακυλήσει σήμερα κατά 24% και να βουλιάξει στα 110 ρούβλια ανά δολάρια. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έμεινε κλειστό σήμερα, υπό τον φόβο μιας ολικής κατάρρευσης των μετοχών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα

Κλειστό παραμένει το Χρηματιστήριο της Μόσχας – Φόβοι για κραχ στις μετοχές

Βουτιά 400 μονάδων για τον Dow Jones – Απώλειες άνω του 2% στη Φρανκφούρτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News