Goldman Sachs: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να αποφύγει το ράλι
Εκτίμηση για 115 δολάρια ανά βαρέλι σε έναν μήνα
Μόνο μια κατάρρευση της ζήτησης θα μπορούσε να «συγκρατήσει» τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, μία ημέρα μετά τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας.
H τιμή του Brent εκτοξεύεται σήμερα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι (+3%), ενώ η τιμή του αργού σημειώνει άνοδο κατά 4% και φθάνει στο τεχνικό σημείο των 95 δολαρίων ανά βαρέλι.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τιμή του Brent θα αγγίξει τα 115 δολάρια σε διάστημα ενός μήνα, αναθεωρώντας κατά 20 δολάρια την προηγούμενη εκτίμηση.
Η Δύση ανακοίνωσε την Κυριακή τoν αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ «πάγωσε» και τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Εάν κι από τα παραπάνω μέτρα εξαιρούνται οι συναλλαγές σε τρόφιμα και ενέργεια, είναι σαφές ότι οι δυτικές κυρώσεις ορθώνουν σημαντικά εμπόδια στις διεθνές συναλλαγές της Ρωσίας.
«Η αγορά εμπορευμάτων πρέπει να αντανακλά όχι μόνο τις δυσκολίες στην πληρωμή των ρωσικών εξαγωγών, αλλά και τον κίνδυνο τα ίδια τα ρωσικά εμπορεύματα να τεθούν στο στόχαστρο των κυρώσεων» εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Πρόκειται για ένα σενάριο, προσθέτει, το οποίο πλέον δεν διαψεύδεται από την αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, εφόσον το ρωσικό πετρέλαιο τεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων, τότε θα απαιτηθεί μια μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης από 2 έως 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκειμένου η τιμή του Brent να μην υπερβεί τα 120 δολάρια ανά βαρέλι.
Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εξάγει περίπου 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η λύση στο πρόβλημα της αγοράς, όπως συνεχίζει η τράπεζα, συνίσταται στη συμμαχία του OPEC+ και συγκεκριμένα στην αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνδυασμό με την πλήρη άρση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
Ένα τέτοιο μίγμα δράσεων μπορεί να τονώσει τα παγκόσμια πετρελαϊκά αποθέματα κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τους επόμενους μήνες. Αλλά αντίθετα, δεν μπορεί να αποτρέψει το ράλι των διεθνών τιμών, εφόσον δεν υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Μπορεί η Ευρώπη να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο;
«Βόμβα» Πούτιν στις αγορές εν μέσω τριγμών στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα
Νέο «χαστούκι» ΗΠΑ: Απαγορεύουν κάθε συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
Ρωσία: Διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο για να προστατέψει το ρούβλι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News