Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 21:30
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Πολύτιμα μέταλλα: Πάνω από τα 1.900 δολάρια ο χρυσός – Κέρδη 4,5% για το παλλάδιο

Πολύτιμα μέταλλα: Πάνω από τα 1.900 δολάρια ο χρυσός – Κέρδη 4,5% για το παλλάδιο

Άνοδο 4,5% παρουσίασε το παλλάδιο, αγγίζοντας υψηλό έξι μηνών στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών ότι θα επηρεαστεί η προσφορά από την κορυφαία παραγωγό, την Ρωσία, ενώ και η τιμή του χρυσού σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 1.900 δολάρια η ουγκιά, καθώς η Ουκρανία ανακηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Η Ρωσία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στον πλανήτη, ενώ η Nornickel είναι κορυφαίος παραγωγός παλλαδίου και πλατίνας, μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούνται στους καταλύτες αυτοκινήτων. 
  
Η Ρωσία παρήγαγε 2,6 εκατ. ουγκιές παλλαδίου πέρυσι ήτοι το 40% της παγκόσμιας παραγωγής του μετάλου και 641.000 ουγκιές πλατίνας ήτοι το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Παρότι είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουν προκύψει προβλήματα σε επίπεδο προσφοράς, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την χρηματοδότηση και κατά συνέπεια την ελεύθερη ροή πρώτων υλών προς τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε θα μπορούσαμε να βιώσουμε μία σημαντική έλλειψη στην αγορά παλλάδιου και όχι στο μακρινό μέλλον», αναφέρει ο Μπάρτ Μέλεκ, επικεφαλής στρατηγικών σε εμπορεύματα της TD Securities.

Η πλατίνα θα μπορούσε να επιδοθεί σε σημαντικό ράλι με το παλλάδιο να επιστρέφει στα επίπεδα ρεκόρ που άγγιξε πέρυσι, στα 3.000 δολάρια. αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,4% στα 1.906,58 δολάρια η ουγκιά, έχοντας αγγίξει υψηλό εννεαμήνου στα 1.1924 δολάρια στη συνεδρίαση της Τρίτης. Αντίστοιχα, η τιμή αργύρου ενισχύθηκε 1,6% στα 24,47 δολάρια η ουγκιά, ενώ πλατίνα κινήθηκε στα 1.087 δολάρια με άνοδο 1,1%. 
    
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News