Ομόλογα: Πιέσεις στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων – Η χειρότερη ημέρα για τα ουκρανικά
Σε άνοδο συνέχισαν και σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς η συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία πυροδοτεί φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού.
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ανακοίνωσαν μία σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την αναγνώριση της αυτονομίας των δύο αποσχιθεισών λαϊκών δημοκρατών στην Ανατολική Ουκρανία προειδοποιώντας ότι μπορεί να ακολουθήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Παρ΄όλα αυτά, οι αγορές πήραν μία ανάσα σήμερα μετά τις έντονες διακυμάνσεις της Τρίτης, που σηματοδότησε την πιο νευρική συνεδρίαση από τις 3 Φεβρουαρίου, όταν η ΕΚΤ εμφανίστηκε με πιο επιθετική στάση, σύμφωνα με τη UniCredit.
H απόδοση του διετούς γερμανικού, που είναι και πιο ευάλωτη στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων, αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο -0,363%.
Αναλυτές σημειώνουν ότι οι κινήσεις καθοδηγήθηκαν από τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει η γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Ο βασικός δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων, στο 1,8044%.
«Οσο κλιμακώνεται η ένταση, τόσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι τιμές ενέργειας και αυτό είναι πληθωριστικό», αναφέρει ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho. Και ενώ τα στοιχήματα των αγορών για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έχουν υποχωρήσει ελαφρώς από την προηγούμενη εβδομάδα, εξακολουθούν να προεξοφλούνται επιτοκιακές αυξήσεις των 40 μονάδων βάσης έως τα τέλη του έτους.
Λαμβάνοντας υπόψη το φόβο του πληθωρισμού, η προσοχή παραμένει εστιασμένη στους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να ομαλοποιεί σταδιακά τη νομισματική πολιτική της, παρότι η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει ότι όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοικτές.
Στην ελληνική αγορά, ασκήθηκαν μικρές ανοδικές πιεσεις στις αποδόσεις με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 79 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 1,48%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία στο 2,46% και 2,61% αντίστοιχα με το spread στις 237 μονάδες βάσης.
Αυξημένη ήταν και η προσφορά με τη Γερμανία να αντλεί 1,283 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 15ετούς ομολόγου της και την Ιταλία να αντλεί 3 δισ.ευρώ από το άνοιγμα ξανά του διετούς τίτλου.
Εκτός Ευρωζώνης, οι τιμές των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόων της Ουκρανίας γνώρισαν την χειρότερη ημερήσια πτώση έως σήμερα με το spread έναντι των αμερικανικών να διευρύνεται στις 1330 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.
moneyreview.gr