Business & Finance Δευτέρα 21/02/2022, 20:31
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια του «πυρήνα» – Μεικτές τάσεις στις αποδόσεις

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια του «πυρήνα» – Μεικτές τάσεις στις αποδόσεις

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω έντονης νευρικότητας ως προς τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και των αντικρουόμενων μηνυμάτων για μία συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν.

Οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια στα γερμανικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των 10ετών να υποχωρήσουν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων. Σε αποκλιμάκωση και οι ελληνικές αποδόσεις σε αντίθεση με αυτές των γειτονικών ιταλικών. 

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία υποχώρησε περίπου 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,174%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Φεβρουαρίου, μία ημέρα αφότου η επιθετική στάση της ΕΚΤ πυροδότησε έντονες ρευστοποιήσεις. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού βρίσκεται περίπου 15 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης εβδμάδας, που ήταν τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητη γι΄αυτό και οι αποδόσεις μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται και η ανοδική κίνηση που έκαναν προς στιγμή στην αρχή της συνεδρίασης οι γερμανικές αποδόσεις στην είδηση ότι τα στοιχεία της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, διαμορφούμενα σε υψηλό πενταμήνου.

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ θεωρεί ότι τα στοιχεία ήταν άκρως θετικά και θα μπορούσαν να συντηρήσουν την άνοδο στις αποδόσεις, όμως η αγορά παραμένει εστιασμένη αυτή τη στιγμή στις βραχυπρόθεσμες γεωπολιτικές εξελίξεις. “Θεωρώ εξίσου δύσκολο για την αγορά να κινηθεί αυτή τη στιγμή με βάση τα θεμελιώδη, όπως πληθωρισμό και νομισματική πολιτική”, σημειώνει ο ίδιος αναλυτής. 

Κατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του “πυρήνα”, μεταξύ των οποίων γαλλικών και ολλανδικών, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπεριφέρειας όπου ασκήθηκαν ανοδικές πιέσεις.

Εξαίρεση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που “είδαν” τις αποδόσεις τους να ακολουθούν τις τάσεις του “πυρήνα”. Η απόδοση του πενταετούς διαμορφώθηκε στο 1,42% ενώ στις 10ετίες, παλαιά και νέα, κινήθηκε στο 2,38% και 2,52% αντίστοιχα με το spread στις 233 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 132 εκατ.ευρώ. 

Αντίθετα, στην Ιταλία το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 1,88% με το spread να διευρύνεται στις 168 μονάδες βάσης. 

Εκτός Ευρωζώνης, το κόστος ασφάλισης έναντι στάσης πληρωμών των ρωσικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, ξεπερνώντας τις 300 μονάδες βάσης, εν μέσω έντονων ρευστοποιήσεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News