Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης έφερε νέα άνοδο στις αποδόσεις

Ομόλογα: Η εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης έφερε νέα άνοδο στις αποδόσεις

Σε άνοδο επέστρεψαν ξανά οι ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές  βλέπουν σταδιακή εκτόνωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας. 

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μέρος των ρωσικών στρατευμάτων ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και επιστρέφουν στις βάσεις τους, μετά τις προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου ότι μία ρωσική εισβολή θα μπορούσε να γίνει οιαδήποτε ημέρα.

Με τη διπλωματία να βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκτόνωση της κρίσης, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,311%, αγγίζοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2018. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι αποδόσεις παρουσίασαν μεγάλη αποκλιμάκωση καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων καθώς οξύνθηκε επικίνδυνα η κατάσταση. 

Ανοδικές πιέσεις σημειώθηκαν και στην ευρωπεριφέρεια, με το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία να ξεφεύγει στο 2% για πρώτη φορά από το Μάιο του 2020, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 1,98%. Ωστόσο, για να προεξοφληθεί πλήρως ότι ο κίνδυνος μίας σύγκρουσης έχει ξεπεραστεί, η αγορά θα πρέπει να έχει πιο ξεκάθαρη ενημέρωση για αποκλιμάκωση της κρίσης, αναφέρει ο Σάμ Λίντον-Μπράουν της BNP Paribas.

Συνέχεια ανόδου στις αποδόσεις είχαμε και στην ελληνική αγορά. Η απόδοση του πενταετούς ενισχύθηκε στο 1,47%, ενώ στην παλαιά και νέα 10ετία εκτινάχθηκε στο 2,50% και 2,69% αντίστοιχα με το spread στις 238 μονάδες βάσης.

Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι οι ανησυχίες για την Ουκρανία δεν πρόκειται να βάλουν τέλος στην άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων φέτος, καθώς οι χρηματαγορές εξακολουθούν να προεξοφλούν μία επιτοκιακή αύξηση άνω των 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους.  

Πίεση στις αποδόσεις υπήρξε και από την αυξημένη προσφορά. Το Βέλγιο “είδε” τη ζήτηση να ξεπερνά τα 36 δισ.ευρώ από την έκδοση κοινοπρακτικού 30ετούς αντλώντας 5 δισ.ευρώ, ενώ η Ολλανδία άντλησε 6 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου 10ετούς. Η Γερμανία άνοιξε εκ νέου το πενταετές της ομόλογα, συγκεντρώνοντας 3,247 δισ.ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε προς στιγμή στο 2,029%, στα ίδια επίπεδα που είχε διαμορφωθεί και την προηγούμενη εβδομαδάδα στον απόηχο των στοιχείων για το νέα άλμα πληθωρισμού Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.  

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News