ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Ξεχώρισαν τράπεζες και ΓΕΚ Τέρνα

Στο +1,17% και τις 961 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Ξεχώρισαν τράπεζες και ΓΕΚ Τέρνα

Σε θετικό έδαφος επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να αναλαμβάνουν τα ηνία και να συμβάλλουν στην ανάκτηση των χθεσινών απωλειών. Σύμμαχο αποτέλεσε και το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές, ως απόρροια των βημάτων αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη άνοδο κατά 1,17% και ενισχύθηκε στις 961,85 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας, κερδίζοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (950,70 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12 μονάδες (από 953,31 έως 965,55 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 95 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι μετοχές των τραπεζών αποδείχθηκαν οι απόλυτες πρωταγωνίστριες, αποτελώντας το βασικό στήριγμα στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κοντά στο +3,3%, ενώ στο +1,7% ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank. 

Από εκεί και πέρα, πολύ καλή ήταν η εικόνα στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία αυξήθηκε κατά 2,3% εν μέσω των διαδοχικών μεταβιβάσεων πακέτων, με πωλητή τον Γιώργο Περιστέρη. Aegean, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ παρουσίασαν, επίσης, κέρδη της τάξης του 2%.

Δείγμα του αισιόδοξου κλίματος στην ελληνική αγορά ήταν το γεγονός ότι τα blue chips βρέθηκαν συλλήβδην σε θετικό έδαφος, με εξαίρεση τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-1,2%), Motor Oil (-0,14%) και Τιτάνα (-0,14%).

Έβγαλε αντίδραση το Χ.Α. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της ημέρας, αντέδρασε δυναμικά στις διευρυμένες απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης, όπου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 2%, εν μέσω των ανησυχιών για τη ρωσο-ουκρανική κρίση. 

Σήμερα, ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος τείνει αποκλιμακούμενος, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της Μόσχας περί απόσυρσης ορισμένων στρατευμάτων από την περιοχή των συνόρων. Βέβαια, η Δύση υποδέχεται τις εν λόγω πληροφορίες με αρκετή επιφύλαξη.  

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι βελτιωμένο και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να αυξάνεται κατά 1,3% και τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 1,7%. Ανοδικά κατά 450 μονάδες ξεκίνησε και ο Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.  

Το ενδιαφέρον, παράλληλα, στρέφεται και στον πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2022, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών. Η τιμή του φυσικού αερίου δε, εκτινάχθηκε κατά 154%, δείγμα των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. 

Aνέκαμψαν στο +2% οι τράπεζες  

Μετά το χθεσινό -3%, ο τραπεζικός δείκτης έδειξε να αντιδράει και να ανακάμπτει δυναμικά, καθώς τερμάτισε στο +1,95% και τις 736,91 μονάδες, προσπαθώντας να γεφυρώσει την απόσταση από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων.  

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξήθηκε κατά σχεδόν 3,3% και επέστρεψε άνω των 3,7 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρέθηκε στο +1,7% και το 1,42 ευρώ.  

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύτηκε στο +1,2% και ενισχύθηκε άνω του τεχνικού σημείου του 1,6 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εurobank έκλεισε στο +1,5% και αναρριχήθηκε στο 1,12 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank +1,72% 1,42 ευρώ  
  • Eurobank +1,53% 1,125 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα +3,28% 3,749 ευρώ  
  • Πειραιώς +1,20% 1,604 ευρώ  

Κυρίαρχοι οι αγοραστές  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, =στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3%, εν μέσω των διαδοχικών πωλήσεων μετοχών από τον Γιώργο Περιστέρη. Πέριξ του 2% αυξήθηκαν και οι μετοχές των Aegean – ΔΕΗ – ΟΠΑΠ. 

Κέρδη κατά τουλάχιστον 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Quest Συμμετοχών, Viohalco και Mytilineos. Τα μοναδικά blue chips, τα οποία κινήθηκαν αντίρροπα, ήταν οι μετοχές των Τιτάνα, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε στο +4,2%, ενώ οι μετοχές των Profile, Reds, ΕΧΑΕ και Πλαίσιο παρουσίασαν άνοδο άνω του 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης διόρθωσε στο -1,8% μετά το χθεσινό +15%.

Συνολικά, 94 μετοχές κινήθηκε ανοδικά, 20 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 70,7 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.   

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς    

Διαβάστε επίσης:    

Ο Γ. Περιστέρης πούλησε μετοχές αξίας 10,3 εκατ. ευρώ 

Deals στις ασφαλιστικές: Η κυριαρχία των πολυεθνικών και ο χάρτης της αγοράς  

Οι χρησμοί του Σπ. Θεοδωρόπουλου και το όνειδος της ΛΑΡΚΟ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News