Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «πίεσε» την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «πίεσε» την τεχνολογία

Με ελαφρά πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις στα ύψη και τα εξασθενημένα εταιρικά αποτελέσματα από τη γαλλική Atos άσκησαν ξανά πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο. Ωστόσο, η υψηλή κερδοφορία των Linde και Siemens σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες τάσεις στον κλάδο ταξιδίων βοήθησαν να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, με τον τεχνολογικό κλάδο να βουλιάζει 1,1%, απώλειες που επιδεινώθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Atos, η οποία κατέγραψε απώλειες 4,5%, επιβάρυνε σημαντικά τον τεχνολογικό τομέα. Η γαλλική εταιρεία στον χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής επιβαρύνθηκε με απομείωση ενεργητικού του αξίας 2,4 δισ.δολαρίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

«Οι μετοχές τεχνολογίας υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ιδιαίτερα έντονες και εκτιμάται ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες», αναφέρει ο Εντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA.

Ωστόσο, οι μετοχές που παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες στις προοπτικές της οικονομίας βοήθησαν στο να συγκρατηθούν οι απώλειες, με τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας καθώς και χημικών να καθοδηγεί τα κέρδη. Η χαλάρωση των μέτρων κατά της Covid-19 στις ΗΠΑ στέλνει θετικά μηνύματα στον κλάδο ταξιδίων, που ενισχύθηκε 1,4%, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Οι μετοχές στον κλάδο χημικών αυξήθηκαν 1,2%, χάρη στα θετικά αποτελέσματα της γερμανικής εταιρείας Linde. Σε άνοδο 4,7% και η μετοχή της Siemens, παρουσιάζοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια 13 μηνών, από τη στιγμή που ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αναμένει εντυπωσιακή αύξηση των παραγγελιών από τους πελάτες του.  

Αξιοσημείωτη και η άνοδος 3,2% της μετοχής της AstraZeneca καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου τριμηνιαία κέρδη. 

Στον αντίποδα η Credit Suisse, η οποία «είδε» τη μετοχή της να υποχωρεί 7%, από τη στιγμή που κατέγραψε καθαρές ζημίες 1,57 δισ. ελβετικών φράγκων (1,7 δισ. δολ.) στο έτος, αρκετά χαμηλότερα από τις προσδοκίες για ζημίες 377,95 εκατ. ελβετικών φράγκων. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε προβλέψεις για πιθανά έξοδα λόγω δικαστικών διαμαχών συνολικού ύψους 1,1 δισ. ελβετικών φράγκων στο σύνολο του 2021. 

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600 κατέγραψε η γερμανική εταιρεία ταχυμεταφορών Delivery Hero, η οποία βυθίστηκε άνω του 30%, αφότου ανακοίνωσε αδύναμο guidance κερδών για το 2022.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε ήπια άνοδο 0,05%, στις 15.490, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί 0,41% και τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,38%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News